PORASLA BITCOIN ZARADA: Težina kopanja opala po prvi put ove godine | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PORASLA BITCOIN ZARADA: Težina kopanja opala po prvi put ove godine

Nova korekcija težine Bitcoin rudarenja bila je negativna po prvi put ove godine i zabeležila je pad od 1,5%

 Rig za kopanje kriptovaluta sa četiri grafičke karte Izvor: Shutterstock / Strukt

Prvi put u poslednjih 8 meseci težina kopanja Bitcoin novčića pala je za 1,5%. U novembru je hash rate mreže dostigao istorijsku vrednost od 248,11 EH/s, što je izazvalo dodatno povećanje težine kopanja, kako bi se nivelisala mreža.

Možda će vas zanimati

Krajem februara meseca hash rate mreže je pao na 197,19 EH/s, pomerajući očekivano vreme kreiranja jednog Bitcoin bloka sa 10 minuta na 10 minuta i 9 sekundi. Kao rezultat korigovana je težina kopanja, da bi se novi blokovi generisali brže. Porast rudara, uticao je i na potrošnju Bitcoin mreže. Pogledajte zanimljive činjenice vezane za potrošnju mreže i poređenje sa potrošnjom nekih zemalja.

Težina kopanja blokova

Podešavanje težine kopanja je jedan od osnovnih postulata Bitcoin protokola. Na svakih 2016 potvrđenih blokova (14 dana) podešava se težina kopanja novog bloka na osnovu prethodnih 2016 blokova, čineći kopanje novih blokova lakšim ili težim.

U manifestu Bitcoin mreže Satoši Nakamoto je napisao: “težina Proof-of-Work koncepta se određuje pomeranjem prosečnog ciljanja prosečnog broja blokova po satu, ukoliko se oni generišu previše brzo, težina se povećava.”

U konkretnom slučaju, u poslednjih 2016 blokova, oni su generisani previše sporo, u proseku na 10 minuta i 9 sekundi, pa je težina smanjena, da bi se smanjilo vreme potrebno za rešavanje validnih blokova sa transakcijama. Ovo će važiti za narednih 2016 blokova, nakon čega će se izvršiti naredna korekcija, kako bi se generisanje blokova obavljalo na tačno deset minuta.

Možda će vas zanimati

Korekcija od 1,5% nije prevelika u poređenju sa periodom od maja do jula 2021. godine, kada je zabrana rudarenja Bitcoin kriptovalute u Kini uzrokovala katastrofalni pad hash rate mreže. Srećom, sve se stabilizovalo do kraja 2021. godine, kada je većina rudara već obavila tranziciju u Kazahstan, SAD i Kanadu, kada je zabeležen skok od čak 31%. Pogledajte i kako se kopa najpopularnija kriptovaluta:

Kako se kopa Bitcoin
Izvor: YouTube / 99Bitcoins

Još novih rudara se priključuje svaki dan

Treba imati na umu da sa rastom cene Bitcoin kriptovalute, mnogi veliki igrači tehnološke industrije se odlučuju da investiraju u opremu, za rudarenje, jačajući Bitcoin mrežu. Sa druge strane, kada Ethereum konačno bude prešao na novi protokol, koji će obesmisliti mašine za rudarenje, očekuje nas armija ljudi koja će imati neupošljen hardver, koji treba negde iskoristiti.

S tim na umu, cilj od 300 EH/s do kraja 2022. godine za Bitcoin blokčejn nikako ne deluje kao nemoguća misija, naprotiv.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sumo

Greta reaguj!