KAKO DA KUPIMO GRAFIČKE KARTE: Isporuka skočila 25% u 2021, a i dalje je nestašica | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA KUPIMO GRAFIČKE KARTE: Isporuka skočila 25% u 2021, a i dalje je nestašica

U poređenju sa 2020. godinom broj isporučenih grafičkih karti je porastao skoro za četvrtinu, a nikada nije bilo teže kupiti ih, pa se postavlja pitanje, gde su otišle sve te grafike.

  Izvor: SmartLife / NVIDIA

Prema istraživanju tržišta koje je sprovela kompanija JPL, koja se bavi statistikom i trendovima IT industrije, tokom 2021. godine isporuka grafičkih karti porasla je za 26%, što je za milion više nego prošle godine. Da se razumemo, ovde govorimo samo o diskretnim grafikama za desktop računare, ne onima u serverima, radnim stanicama, kripto-farmama i integrisanim GPU-ovima.

Možda će vas zanimati

Porast nije vidljiv samo na godišnjem nivou, već i po kvartalima, sa rastom od 11% u odnosu na prethodno tromesečje. AMD je imao veći rast u odnosu na svoje konkurente kada se porede kvartali, ali je NVIDIA dominirala na godišnjem nivou. AMD je imao 17,7% više isporučenih grafika nego u prethodnom kvartalu, sa 20,8% više u odnosu na prošlu godinu, dok je NVIDIA isporučila 9,3% više grafika kvartalno, ali sa godišnjim rastom od 27,1%.

Gde su sve te grafike?

Prosečan korisnik je imao ozbiljnih problema ukoliko je želeo da dođe unapredi svoju grafičku kartu u poslednjih godinu dana, čak i po ceni višoj od preporučene maloprodajne. Uprkos velikoj potražnji, nije bilo dovoljno grafika na tržištu da se zadovolje potrebe kupaca, a pojedine popularne karte su imale rast cene od preko 300% (NVIDIA RTX 3000 serija).

Na globalnom nivou se dešavalo da pojedini prodavci objave ove grafike po razumnoj ceni, ali su one nestajale pre nego što biste stigli da kliknete na dugme za kupovinu. Nestašica čipova jeste jedan od problema koji je uticao na globalni manjak IT opreme, ali je ovo samo jedna strana medalje. Sa druge strane se nalaze rudari kriptovaluta i preprodavci.

 Farma za kriptovalute
Farma za kriptovalute
Izvor: SmartLife / West Midland policija

Unosan posao

Davno nije postojao unosniji posao od rudarenja i preprodaje grafičkih karti. Išlo se dotle da veliki preprodavci imaju svoje botove koji kupuju sve raspoložive grafike čim postanu dostupne, da bi ih onda prodavali po višestruko većim cenama.

Borba protiv ovoga išla je u nekoliko smerova – prodavci su često prodavali grafike samo kao delove konfiguracija, proizvođači su počeli da predstavljaju nove verzije starijih grafičkih karti ili da predstavljaju verzije koje su hardverski ograničene za rudarenje. U svakom slučaju kripto rudari nisu prestali da investiraju u grafičke karte, posebno sada kada su cene Ethereum kriptovalute otišle do novih visina, uprkos činjenici da se je najavljen skori prelazak na novi protokol koji ne podržava kopanje.

Nestašica i nove generacije

Proizvođači grafika: AMD, NVIDIA i Intel su se složili da će i naredne godine potrajati kriza na ovom tržištu, ali niko od njih nije odustao od predstavljanja nove generacije grafičkih karti, pa će biti interesantno videti kako će se stvari odvijati 2022. godine.

Možda će vas zanimati

Prosečnom korisniku ne preostaje mnogo izbora. Grafičke karte koje su dostupne su često i po tri puta skuplje od preporučenih cena, i to ih ima uglavnom kod preprodavaca. Čak su i one sa ograničenim mogućnostima kopanja i dalje skupe.

Kako se kopa Bitcoin
Izvor: YouTube / 99Bitcoins

Topla preporuka je da sačekate malo, iako vam je potrebna nova grafika, jer će se možda nešto promeniti kada početkom naredne godine sva tri proizvođača ponude novu generaciju grafika, a Ethereum uđe u dugo očekivanu 2.0 fazu, kada će kopanje ove kriptovalute prestati.

Onda spremite pare koje niste potrošili na grafiku i često pratite KupujemProdajem.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kasandra

samo dok pronadju bolji nacin da graficke budu zakljucane za mining, da mozemo i mi gejmeri da se pojacamo. dosta vise. lozite se na mining kao na kladzu a svuda ste u gubitku, bolje naucite nesto da radite u zivotu.