GDE BROWSER ČUVA NAŠE ŠIFRE? Jednostavno uputstvo za Google Chrome i Mozilla Firefox | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GDE BROWSER ČUVA NAŠE ŠIFRE? Jednostavno uputstvo za Google Chrome i Mozilla Firefox

Kada se ulogujete na neki sajt i browser vam automatski izbaci vašu šifru to znači da je ona sačuvana negde. Međutim, kako proveriti koja vam je šifra ukoliko želite da je upišete na nekom drugom uređaju.

 Šifre na papirićima zalepljene na ekranu laptopa Izvor: Shutterstock/Vitalii Vodolazskyi

Ukoliko na browseru imate svoj profil, velika je šansa da sa njim prenosite šifre sa drugih računara koje koristite i koje ste koristili. Ovo je super korisno, posebno ako ne koristite jednu šifru za svoje naloge. Međutim šta se dešava ukoliko se na sajtu nešto promeni ili želite da se ulogujete na neki od svojih naloga na drugom uređaju? Kako do šifre koju ne pamtite već godinama?

Možda će vas zanimati

Dva najpopularnija browsera, Google Chrome i Mozilla Firefox imaju svoje načine za čuvanje šifara, a evo i kako da dođete do njih ukoliko vam to zatreba.

 Šifra na laptopu
Šifra na laptopu
Izvor: Shutterstock/Song_about_summer

Google Chrome

Potrebno je da kliknete na uspravne tri tačkice u gornjem desnom uglu Chrome browsera, i u padajućem meniju odaberete Settings. Sada ste u podešavanjima u kojima treba da odaberete opciju Autofill sa leve strane, a onda u novom meniju kliknite na polje Passwords.

Ovde će vam se prikazati sačuvane šifre ali i opcije da vam se nudi čuvanje šifara, kao i automatsko logovanje, kada imate sačuvane šifre. Opcija Check passwords proverava da li je na nekim od sajtova na kojima imate naloge bilo napada i da li su neke od tih šifara kompromitovane. Ukoliko jesu, ne bi bilo loše da ih promenite.

Možda će vas zanimati

Ukoliko želite da vidite svoju šifru postoji polje za pretragu na vrhu u kojem možete pretražiti sajt, ukoliko znate šta tražite. Kada pronađete polje, kliknite na ikonicu oka sa desne strane, nakon čega će sistem zatražiti od vas da unesete kredencijale naloga operativnog sistema, bilo da imate sačuvani otisak prsta, PIN, lice ili šifru. Tek kada se vaš identitet potvrdi, šifra će biti prikazana.

Ukoliko želite, klikom na tri tačkice pored reda sa šifrom dobijate opciju da promenite šifru, iskopirate je ili uklonite sa naloga.

Mozilla Firefox

Slično je i kod Firefox browsera. Treba da uđete u podešavanja klikom na tri linije u gornjem desnom uglu, i odaberete opciju Settings u padajućem meniju. Nakon toga odaberite opciju Privacy & Security sa leve strane i skrolujte na dole, dok ne dođete do dela Logins and Passwords.

Ovde vam se nalaze opcije vezane za pamćenje šifara i njihovo automatsko popunjavanje, te upozorenje u slučaju da su nečije baze podataka pale u ruke malicioznih korisnika. Firefox vam takođe nudi i korišćenje primarne šifre za sve naloge, i ta se podešvanja nalaze upravo u ovom meniju.

Klikom na dugme Exceptions možete upisati naziv i adresu sajta za koji ne želite da čuvate šifre i da pogledate spisak dosada zapamćenih sajtova. Ispod njega je dugme Saved Logins koje vam otvara novi prozor za upravljanje šiframa. Sajtovi se nalaze sa leve strane, polje za pretragu na vrhu, a kada kliknete na sajt dobićete informacije kao što su adresa, korisničko ime, šifra, datum kreiranja, ali i da li su sačuvani podaci bezbedni ili nisu.

Možda će vas zanimati

Imate opciju uređivanja sačuvanih podataka klikom na dugme Edit ili njihovo uklanjanje opcijom Remove. Za kopiranje korisničkog imena ili šifre, postoje posebni dugmići desno od njih. Šifra je podrazumevano skrivena, ali Firefox ne zahteva nikakvu proveru, sem klika na ikonicu oka, za njen prikaz.

Manje bezbedno

Ovo je mnogo lakše nego što to radi Chrome, ali isto tako znači da svako ko ima pristup vašem računaru lako može da sazna vaše bitne šifre u nekoliko koraka.

Napomenućemo samo da i Chrome i Firefox u glavnom meniju imaju polje za pretragu, pa ako ne želite da čačkate po menijima, a želite da pronađete vaše šifre, dovoljno je da u pomenuto polje upišete "password", što će vam među prvim rezultatima izbaciti ono što vam treba.

Koji je vaš omiljen browser i da li čuvate šifre u njemu?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petronije

Lisica zauvek. Zadnjih 20 godina.

Zumo

Samo lokalno i portabl varijantu koristim nikako browser. KeePass.