ŠTA NAS ČEKA KADA SE PROMENE FIREFOX, CHROME I EDGE? Uskoro nove verzije koje će svima praviti PROBLEME, evo i zašto | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA NAS ČEKA KADA SE PROMENE FIREFOX, CHROME I EDGE? Uskoro nove verzije koje će svima praviti PROBLEME, evo i zašto

Kompanije već mesecima upozoravaju na nove verzije svojih pregledača, koje za Chrome i Edge stižu već u martu, a za Firefox u maju.

 Google Chrome laptop Izvor: Smart Life/ Pexels/ Caiao

Chrome, Firefox i Edge uskoro stižu do verzije 100, a u pitanju je trostruka objava koja bi mogla da utiče na rad nekih web sajtova.

Ažuriranja se očekuju u narednih nekoliko nedelja, a promene bi mogle da ugroze iskustvo na internetu – Google, Mozilla i Microsoft se pripremaju kako bi na vreme mogli da ublaže probleme.

Možda će vas zanimati

Kompanije već mesecima upozoravaju na nove verzije svojih pregledača, koje za Chrome i Edge stižu već u martu, a za Firefox u maju.

Mozilla i Google već neko vreme sprovode eksperimente, s ciljem da na vreme ustanove do kojih bi problema moglo da dođe, a tu je i spisak otkrivenih problema.

Do sada je ustanovljeno da promene pogađaju sajtove kao što su HBO Go, Bethesda i Yahoo, pa bi komplikacije, ukoliko se ne otklone na vreme, mogle da utiču na živote velikog broja korisnika. Slično se dogodilo i kada su pregledači pre 12 godina stigli do verzije 10 – budući da se jednocifrenih prešlo na dvocifrene varijante.

Eksperti podsećaju i na jednu grešku od pre 22 godine, te na vreme kada je bug Y2K učinio da neki računari ne prave razliku između 2000. i 1900. godine. Istina je da postoji zabrinutost da bi pojedini web sajtovi mogli da budu ugroženi, ali se iza kulisa naporno radi, isto kao kada se tragalo za rešenjima za grešku Y2K.

Google Chrome verzija 100
Izvor: Smart Life/ @Windows, Computers and Technology

Developerima se preporučuje da i sami testiraju svoje sajtove na novim verzijama pregledača, a Mozilla kaže da će ukoliko dođe do baš velikih problema, zamrznuti Firefox na verziju 99 dok se ne pronađu rešenja. I Google planira istu strategiju, dok Microsoft još uvek nije objavio svoje planove.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zmajčeki

Očekuje nas neočekivano, furgon soda!