GOOGLE UZNEMIRIO 2 MILIJARDE KORISNIKA: Upozorili na update koji će "srušiti pola interneta" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE UZNEMIRIO 2 MILIJARDE KORISNIKA: Upozorili na update koji će "srušiti pola interneta"

Upozorenje je stiglo preko zvaničnog bloga Google kompanije.

 Google Chrome Izvor: Google

Pregledač interneta Google Chrome u ovom trenutku koristi preko dve milijarde ljudi i upravo njima je kompanija Google uputila upozorenje u vezi sa budućim ažuriranjem.

Novi update bi najbolje bilo preskočiti neko vreme, jer bi zbog izvesne greške, koja još uvek nema zakrpu, pola interneta moglo da padne korisnicima koji ga ažuriraju.

Možda će vas zanimati

Stvar je prilično ozbiljna, prenose američki mediji, a tome je doprinela i činjenica da Google izdaje upozorenje na update koji još uvek nije ni stigao do korisnika.

Svi koji primene ažuriranje neće odmah ni znati da su pogođeni greškom, ali će im ona sprečiti uobičajeno funkcionisanje mnogih sajtova, mada nije poznato kojih, kao ni koliko tačno sajtova će prestati da radi ili neće raditi dobro.

Korisnici Chrome pregledača interneta, koji slučajno ili kojima se automatski aplikacija ažurira, trebalo bi da se pripreme za smetnje ili da pronađu drugi pregledač interneta (taman je ovo prilika da se prebacite na Firefox), koji će koristiti dok se problem ne reši, navodi se u izveštaju The Forbes onlajn izdanja, koje se poziva na zvaničan Google blog.

"Na osnovu Google-ove trenutne stope objavljivanja, korisnici Chrome Canary-ja bi se mogli suočiti sa ovim već sledećeg meseca, dok milijarde korisnika koji koriste stabilnu verziju pretraživača mogu da očekuju probleme u trajanju od tri do šest mesec", predviđa se u izveštaju kompanije Google.

Problem je nastao zbog prelaska oznaka Chrome verzije sa dvocifrene na trocifrenu - trenutno je stabilna verzija softvera na oznaci 96.X.X, dok je Chrome Canary na verziji 99 i uskoro će preći na 100, a to će sistemima za očitavanje verzije Chrome pregledača napraviti problem, jer većina čita samo prve dve cifre. Zbog toga će nova verzija Chrome pregledača biti očitana pomoću samo prve dve cifre tj. kao Chrome 10 i bezbednosne procedure sajtova će očitati program kao nepouzdan i zaustaviti učitavanje sajte.

Kompanija Google trenutno nema rešenje za ovo i zvanično razmišlja o primeni neke vrste "haka" svojih oznaka, koji bi naterao sisteme za očitavanje sajtova da verziju 100 i buduće čita kao podverziju izdanja 99. Ovo bi se primenjivalo dok kompanije na pronađe zvanično rešenje u dogovoru sa ostalim internet kompanijama, koje će svoje softvere morati da prilagode novim Chrome browser verzijama za beta i stabilne verzije.

Google Chrome je već neko vreme predmet kritike mnogih bezbednosnih stručnjaka, koji smatraju da je kompanija Google morala ovo da predvidi mnogo ranije, a ne da dovodi ljude u nezgodnu situaciju ni krive ni dužne. Takođe, nedavno je Google Chrome korisnicima još jednom savetovano da promene podešavanja pregledača kako bi zaustavili Google da ih prati non-stop.

Ako koristite Google Chrome - pauzirajte automatsko ažuriranje aplikacije kada ona stigne na verziju 100 ili jednostavno promenite pregledač, jer ovo je idealna prilika da isprobate neki novi i uverite se da Google Chrome svakako nije jedini pregledač interneta…

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mihajlo

Koje lozenje. Nigde ne pise da ta verzija mora da se zove bas verzija 100.0. Zasto nije, 99.9.99.1? Ili zasto otpocetka nije dodeljivano nesto sa mnog vise smisla, pa da se do sada stiglo do npr. 10.10.1.x.x?

SkYNeT

Kakav pompenzan naslov. Slicna prica je bila 1999, u vezi cuvene milenijumske bube, tada su najavljivali smak sveta. Nista nece biti sruseno. Mozda neki sajtovi nece raditi ako koristite Google Chrome sa trocifrenom verzijom. To se lako da resiti ako predjete na neki drugi web pregledac, ili ako spoofujete user agent.

Vlada Legenda

Eee....da hoće da padne CEO internet I to za sva vremena!