INTERNET EXPLORER I STARE STVARI: Dan kada je ugašen Google Toolbar | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INTERNET EXPLORER I STARE STVARI: Dan kada je ugašen Google Toolbar

Autor Milan Živanović

Lansiran je 11. decembra 2000. godine i slobodno može da se nazove jednim od prvih iskoraka kompanije Google u svet pretraživanja interneta.

 Toolbar.jpg Izvor: Smart Life/@ Michael MJD

Google Toolbar je 11. decembra napunio 21 godinu, a malo je kome jasno zašto je opstao toliko dugo.

Napravljen je za Internet Explorer 5, sada već daleke 2000. godine, a od septembra 2005. do juna 2011. godine ga je podržavao i Firefox.

Možda će vas zanimati

Nalazio se iznad polja za pretraživanje, a korisnici su preko njega mogli da se loguju na svoje Gmail naloge, da prate sadržaje koje su sačuvali, da proveravaju istoriju pretraživanja interneta, te da rade druge internet stvari.

Tako je Toolbar.google.com nekada davno nudio precizniju šetnju internetom, a danas posetiocima poručuje da je kraj i da mogu da instaliraju Google Chrome.

Lansiran je 11. decembra 2000. godine i slobodno može da se nazove jednim od prvih iskoraka kompanije Google u svet pretraživanja interneta. Internet Explorer je dominirao u to vreme, pa je Google poželeo da uđe u tu sferu i da se preko različitih pluginova uključi u svet koji je u to vreme kontrolisao Microsoft. Google Toolbar je bio prvi.

U Microsoft pretraživač je dodao traku, koju niko nije mogao da zaobiđe. „Probajte Google Search!“, bila je poruka koju su svi vrlo brzo razumeli. Internet Explorer 5 je u to vreme podržavao samo unošenje adresa u adress bar, pa je Google Toolbar bio zgodna dopuna, budući da je omogućavao pretraživanje s bilo koje internet stranice.

Sigurno je da je Google Toolbar promenio korisničke navike, i učinio da se termini radije unose u polje za pretraživanje nego direktno u adress bar. Pored toga je doneo i brojne novine, poput blokiranja pop-up prozorčića, autofill funkciju, a doprineo je i razvoju Google Translate servisa.

Google Toolbar
Izvor: Smart Life/@ Michael MJD

Google je vremenom prestao da se bavi internet pregledačima drugih kompanija, pa se 2008. godine pojavio Google Chrome. Toolbar je ipak ostao dostupan sve do skoro, uprkos tome što su ga skoro svi zaboravili.

Doživeo je i Internet Explorer 11, a s njim i Windows 10. Ipak, osim logovanja i polja za pretraživanje nijedna opcija nije radila, pa je i bilo vreme da se dobra stara Toolbar traka pošalje tamo gde joj je mesto – u penziju.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA