GOOGLE PRATI SVE SVOJE KORISNIKE: Ne brinite, postoji način da to promenite | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE PRATI SVE SVOJE KORISNIKE: Ne brinite, postoji način da to promenite

Korišćenjem Google servisa beleži se vaša lokacija zajedno sa vašim podacima kada ih koristite. Mi ćemo vam pokazati kako da sve to isključite.

 Devojka sa naočarima gleda kroz lupu Izvor: SmartLife / Unsplash / Marten Newhall

Ako koristite neku od Google aplikacija, velika je šansa da ste praćeni. Čak i kada isključite opciju istorije lokacije na svom Google nalogu, to i dalje ne znači da ste isključili praćenje. Naime, iako isključivanje istorije lokacije zvuči kao da ste isključili praćenje lokacije, neke Google aplikacije i dalje čuvaju podatke o vašoj lokaciji. Prosto otvaranje Google Maps aplikacije ili korišćenje Google pretrage na bilo kojoj platformi beleži vašu približnu lokaciju zajedno sa vremenom.

Uvid u praćenje

Pod pritiskom javnosti Google je 2018. godine olakšao kontrolu nad praćenjem vaše lokacije i ostalim podacima koji se čuvaju, ali je potrebno da znate gde i šta tržite.

Možda će vas zanimati

Isključivanje istorije lokacije briše podatke o tome gde ste bili sa Google Maps Timeline opcije, koja beleži vašu lokaciju sa određenom količinom podataka u određeno vreme. Čak i Google kaže na svojoj strani za podršku da kada se ovo isključi "neki podaci o lokaciji se i dalje nastavljaju čuvati u drugim podešavanjima", poput vaših aktivnosti na netu i u aplikacijama.

 floc google praćenje internet cookies zamena kako izaći iz chrome eksperimenta Izvor: SmartLife/EFF

Google takođe navodi da ove informacije služe da bi neke stvari bile personalizovane i od veće pomoći za nas, kao i da se te informacije nikada ne dele sa oglašivačima i trećim licima. Ali ukoliko vam to i dalje ne odgovara, postoji nekoliko koraka koje možete napraviti kako biste blokirali Google da zna gde ste i šta radite 24/7.

Sa druge strane, moramo napomenuti da isključivanje svih ovih opcija ima i svoje loše strane. Dok Google podešavanja možda deluju malo agresivna nekim korisnicima, ona služe da bismo svi mi imali personalizovano online iskustvo, poput reklama koje su relevantne nama, omogućavajući da mi dobijamo relevantne informacije o Google servisa umesto nasumičnih informacija. Ili bar Google tako kaže.

Isključivanje praćenje lokacije

Da biste u potpunosti onemogućili da vas Google prati i beleži vašu lokaciju, treba da uradite sledeće:

  1. Otvorite www.google.com na vašem desktop ili mobilnom browseru i ulogujte se korišćenjem dugmeta u gornjem desnom uglu.
  2. Kliknite na ikonicu vašeg naloga u gornjem desnom uglu i odaberite opciju Manage your Google account.
  3. Kliknite na opciju Privacy & personalization.
  4. Kliknite na opciju Things you've done and places you've been.
  5. Kliknite na Location history u okviru History settings dela. Ovo će otvoriti kontrolu aktivnosti - Activity Controls.
  6. Ispod Location kliknite na dugme sa desne strane na kojem piše Turn off. Ovo će otvoriti novi prozor.
  7. Skrolujte do kraja prozora i kliknite na Pause.

Sve ove korake možete pogledati u galeriji slika ispod:

Šta ovo znači za Google?

Pauziranjem ovih podešavanja vi ste sprečili Google da čuva informacije o vašim lokacijama, i da ih povezuje sa drugim aktivnostima. Na ovaj način čak i vaša približna lokacija ostaje privatna, bilo da ste kod kuće ili negde putujete.

Možda će vas zanimati

Napomenućemo i da za neke aplikacije poput Google Maps, Google i dalje mora da pristupi vašoj lokaciji, ali isključivanjem ove opcije, kao što je navedeno u koracima iznad, sprečava se čuvanje tih podataka za buduće aktivnosti. Kada Google zabeleži vašu aktivnost u nekoj oblasti ona se beleži u rasponu od nekoliko kvadratnih kilometara, zajedno sa preko 1.000 ljudi, kako bi se vaši podaci zaštitili.

Dobre i loše strane isključivanja praćenja lokacije

Isključivanje praćenja lokacije znači da ćete reklame koje viđate biti manje relevantne za vas i više opšteg tipa. Da će preporuke u pretragama biti manje relevantne i da će vaše iskustvo sa pretragama i aplikacijama biti manje personalizovano. Imajte na umu da ste u poslednjih nekoliko godina uglavnom navikli na personalizovane reklame.

Možda će vas zanimati

To znači da kada na primer kupujete zimsku obuću kod jednog prodavca, Google zna da vam servira reklame o toj istoj ili sličnoj obući kod drugih prodavaca ili kada su na popustu, kako bi vam ponudio nešto što je vama korisnije.

7 places you can’t find on Google Maps
Izvor: Tech Insider.

Sa druge strane, oni koji više cene privatnost od ugodnosti, isključivanje ovih opcija praćenja može biti vredno gubljenja personalizovanog iskustva. Uostalom, probajte, pa vidite da li vam je bolje ovako ili onako.

U suštini, možete zadržati svoju privatnost uz gubljenje personalizovanog internet iskustva ili nastaviti da viđate relevantne oglase po cenu deljenja informacija sa Google servisima.

Obrišite stare informacije o lokacijama

Isključivanje praćenja sprečava da Google čuva nove informacije o vašoj lokaciji, ali ne briše dosad skupljene podatke. Njih ćete obrisati ovako:

  1. Otvorite www.google.com na vašem desktop ili mobilnom browseru i ulogujte se korišćenjem dugmeta u gornjem desnom uglu.
  2. Kliknite na ikonicu vašeg naloga u gornjem desnom uglu i odaberite opciju Manage your Google account.
  3. Kliknite na opciju Privacy & personalization.
  4. Kliknite na opciju Things you've done and places you've been.
  5. Kliknite na Location history u okviru History settings dela. Ovo će otvoriti kontrolu aktivnosti - Activity Controls.
  6. Kliknite na opciju Manage History pri dnu stranice. Otvoriće se mapa sa vremenskom linijom u gornjem levom uglu, koja pokazuje gde ste bili i u koje vreme.
  7. Da biste obrisali lokaciju za određeni datum, kliknite na određeni datum, koji će onda biti prikazan ispod vremenske linije, a onda kliknite na ikonicu u obliku kante i u novom prozoru kliknite opciju Delete Day.
  8. Da biste obrisali sve informacije o vašim lokacijama, kliknite na ikonicu kante blizu donjeg desnog ugla, a onda u novom prozoru koju se pojavi treba da štiklirate kućicu pored I understand and want to delete all Location History i kliknete na Delete location history.

Sve korake pogledajte u galeriji slika ispod:

Da li ste isključili Google plaćenje ili vam odgovara personalizovano internet iskustvo?  

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemq veze

Neka prate ako imaju nešto od toga, ionako sedim kući uglavnom, odem ponekad do prodavnice, pekare i usput bacim đubre. Samo neka prate. Prate nas razne kamere, sve je to radi sigurnosti naše. Sateeliti nas prate, ne znam zašto. Božije oko takođe. Umoran sam od svega

Dr. Mickey mouse

@Nemq veze Ugasi kompjuter i počni da praviš Ajfelov toranj od šibica. U kakvom si mentalnom stanju trenutno - ovo će sigurno da ti pomogne!

Хоћу докторе Мицкеy

@Nemq veze Хвала на савету, идем до трафике по пакет шибица 😆

Najnovije

Uređaji

Testovi