GOOGLE MAPE SLALE KORISNIKE U PROVALIJU: Kad popularna aplikacija za navigaciju žestoko omane | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE MAPE SLALE KORISNIKE U PROVALIJU: Kad popularna aplikacija za navigaciju žestoko omane

Google mape su davale planinarima potencijalno fatalnu navigaciju do vrhova planina.

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ The Trail Hunter

Među aplikacijama za navigaciju se pre svih izdvaja Google Maps pošto je u pitanju najpopularnija takva usluga.

Ipak, poslednje upozorenje ukazuje na to da ne bi trebalo da se oslanjate u potpunosti na te aplikacije pošto i one znaju da pogreše i to žestoko!

Možda će vas zanimati:

Organizacija John Muir Trust i planinarska grupa Škotske, su izdali upozorenje svim ljubiteljima takvih aktivnosti da ne koriste aplikacije za navigaciju kako bi sitgli do najviše planine u toj zemlji, Ben Nevis (1.345 metara). Oni su posebno napomenuli da je Google Maps ruta ka toj planini pogrešna, neverovatno opasna i potencijalno smrtonosna.

Iz tih organizacija su dodali i da iskusni planinari imaju poteškoća da isprate tu zadatu rutu koja je vrlo strma, stenovita i ima besputni teren gde bi čak i pri dobroj vidljivosti pravi izazov bio pronaći sigurniju putanju. Kada na to dodate oblake i kišu, predložena Google putanja može da bude fatalna, ističu iz tog udruženja.

"Problem je taj što Google Maps daje direkcije pojedinim posetiocima za Upper Falls parking, verovatno zato što je najbliži parking kod vrha. To nije ispravan put, često smo naleteli na grupu neiskusnih pešaka koji se penju ka vodopadu Steall, ili uz Ben Nevis verujući da je to put do vrha", rekao je Nejtan Beri iz organizacije John Muir Trust, a prenosi CNN.

Planinarski savetnik za planinsku sigurnost u Škotskoj, Heder Morning je istakla da mnogi uzimaju informacije sa interneta kao da su verodostojne, dok se u praksi pokazalo da i to nije baš slučaj, o čemu svedoči i sve veći broj incidenata prilikom korišćenja aplikacija za navigaciju tokom planinarenja. 

Ona je otkrila da Google mape sugerišu putanje koje mogu da usmere korisnike ka "terenu opasnom po život“ i kod drugih vrhova u toj zemlji. "Pešačka ruta uneta u pretraživač i ponuđena linija će odvesti ljude preko litice na planini An Teallach", rekla je Heder Morning.

Portparol kompanije Google je za CNN rekao da je Google Maps napravljen imajući na umu sigurnost i pouzdanost, te da će brzo da istraže problem sa navigacijom Ben Nevis planine.

Ben Nevis planina u Škotskoj
Izvor: Mountains Passion Petr Dakota

Da li ste vi imali slična iskustva sa aplikacijama za navigaciju?   

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA