POTPUNO PROMENJENA HERE NAVIGACIJA: Najbitnije je da Offline režim i dalje radi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POTPUNO PROMENJENA HERE NAVIGACIJA: Najbitnije je da Offline režim i dalje radi

Jedna od omiljenih besplatnih aplikacija za navigaciju posle Google Maps, HERE WeGo doživela je ozbiljne vizuelne i funkcionalne promene.

  Izvor: SamartLife / HERE WeGo

Ako niste neko vreme koristili HERE WeGo navigaciju, naslednika mega popularnih Nokia Here mapa, bićete iznenađeni da je sve potpuno promenjeno, uključujući i ikonicu aplikacije. Ono što je interesantno je da dobar deo stvari koje su bile najavljivane u beta verziji nisu uključene u ovo ažuriranje. Nova verzija aplikacije će vam tražiti jednu novu dozvolu – da kontroliše nosive uređaje: satove i pametne narukvice, zarad sinhronizacije sa podržanim dodacima.

 Promenjena je i prepoznatljiva siva HERE ikonica aplikacije
Promenjena je i prepoznatljiva siva HERE ikonica aplikacije
Izvor: SmartLife / HERE

Offline režim radi, 3D zgrade još uvek ne

Jedan od razloga popularnost HERE mapa je Offline opcija koja vam dozvoljava da preuzmete potrebne mape i onda koristite navigaciju bez aktivne Internet veze. Ovo je vrlo zgodno ukoliko na putu prolazite kroz zemlje u kojima je skup roaming, ili prosto ne želite da plaćate internet van svoje zemlje – opcija koju Google Maps ne dozvoljavaju. Iako je bilo najavljeno da će ova opcija biti izbačena u narednoj verziji, izgleda da su i tvorci aplikacije shvatili da je to jedna od opcija koja im je i donela popularnost, pa nisu hteli da razočaraju korisnike.

Možda će vas zanimati

Sa druge strane 3D građevine koje su bile najavljene u beta verziji i dalje nisu postale dostupne ovim ažuriranjem, što ne znači da neće biti ubačene u nekoj od narednih verzija.

Ako niste već ulazili u novu aplikaciju na početku će vas dočekati pozdravni ekran sa smernicama koje govore o izmenama u novoj verziji. Nova navigacija bi trebala da omogući jednostavnije usmeravanje na rutu i ažuriranja javnog prevoza u realnom vremenu. Kao i sa Google Maps, HERE WeGo mape traže da uključite opciju Saobraćaj koja kombinuje informacije drugih vozača kako bi detektovala gužve i alternativne rute do željene lokacije.

Pojednostavljen interfejs

Nova navigacije koristi mnogo jednostavniji interfejs sa krupnim elementima i simplifikovanim opcijama, kako bi korišćenje bilo brže i jednostavnije. Osnovni meni nalazi se sa donje strane, sa velikim poljem u koje se upisuje željena lokacija. Ukoliko već imate HERE nalog i ulogujete se, ispod će se prikazati vaše sačuvane kolekcije, odnosno omiljene rute i mesta koja najčešće posećujete. U gornjem levom uglu je smešteno obaveštenje o trenutnoj temperaturi lokacije na kojoj se nalazite, a desno su ikonica za lociranje i biranje između mape i terenskog prikaza.

Moderni sistem menija

Prevlačenjem donjeg dela na gore dolazite do više opcija, od kojih je, odmah posle kolekcija smeštena Offline navigacija, odnosno Korišćenje aplikacije van mreže, sa opcijom za preuzimanje mapa odmah ispod. Sledeća grupa opcija su vaš nalog i podešavanja, koja vas vode na podešavanje najbitnijih opcija: koji tip goriva koristite, da li želite da se tema sinhronizuje sa aplikacijom i koje jedinice mera želite.

Možda će vas zanimati

Kada je navigacija u pitanju možete odabrati tip rute: najbrža ili najkraća, sa mogućnostima izbegavanja trajekta, auto puteva, tunela, putarina i neasfaltiranih puteva.

HERE WeGo aplikacija podržava i upozoravanje na ograničenje brzine, a moguće je i ručno definisati kada želite da vas aplikacija upozorava da ste prekoračili brzinu. Glasovna navigacija u novoj verziji nije dostupna ni za jedan drugi jezik osim engleskog, ali kako dobro poznajemo lokalizovane verzije verujemo da će se ovo uskoro promeniti.

TripAdvisor integracija

Ukoliko odaberete neku od poznatih lokacija, povezanost sa TripAdvisor servisom će vam prikazati slike, a dobićete i ocene o lokaciji prikazane pri samom vrhu, što je odlična opcija kada tražite smeštaj ili restoran, manje odlična za npr. spomenike. Ukoliko su dostupne, dobićete i informacije o web sajtu i kontaktima pojedinih institucija, prodavnica, hotela i restorana, ukoliko postoje na TripAdvisor servisu.

Ono što smo primetili je da za sada u Srbiji navigacija prevozom i dalje ne funkcioniše, pa je moguće da će HERE WeGo tim ubacivati nove opcije sukcesivno.

Projekat koji se razvija

Imajte na umu da će sa svakom novom verzijom neke promene biti evidentne. Primera radi na dva telefona smo dobili dve različite verzije aplikacije: 4.1.350 i 4.1.360. Novija verzija ima bolju TripAdvisor podršku i srpski jezik, dok starija to nema, ali ima više jezičkih opcija. Ovo samo znači da je HERE WeGo projekat koji se razvija, i koji će dobijati još opcija i finih izmena. Za sad nova aplikacija deluje odlično, kao i sama navigacija, koja koristi polu-3D tip prikaza sa zgradama koje okružuju rutu. Napomenućemo još i da vam je opcija odabira tipa rute i šta želite da izbegavate dostupna kao prečica kada aktivirate navigaciju. Ne otpisujte još 3D prikaz viđen u beta fazi.

Kako se vama čini nova HERE navigacija?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 20

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

baki

kako da skinem here wego navigaciju

MC

Nakon najnovijeg ažuriranja nema srpskog ni hrvatskog jezika tako da je neupotrebljiva za ljude koji ne znaju engleski ili neki drugi jezik bilo bi poželjno da se omogući hrvatski ili srpski kako bi aplikacija bila svima od koristi

Neko

Meni bolja stara verzija zbog glasovne navigacije na Srpskom. Posto nznm Engleski mnogo mi je znacila. Voleo bih da znam da li ce ubaciti skoro glasovnu navigaciju na Srpskom ili pak Hrvatskom