ČEKA NAS PRAVA NOĆNA MORA: Nova generacija telefona imaće uvek uključenu selfi kameru i sve će pratiti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČEKA NAS PRAVA NOĆNA MORA: Nova generacija telefona imaće uvek uključenu selfi kameru i sve će pratiti

Presedan i zabrinjavajući razvoj događaja u smartfon i IT svetu uopšte - Always On kamere stižu već tokom 2022. godine.

 Snapdragon 8 Gen 1 čipset ISP kamera Izvor: SMARTLife / Qualcomm

Najava prvih Always On kamera desiće se već tokom 2021. godine, kada veliki proizvođači otkriju svoje prve Snapdragon 8 Gen 1 modele.

Nije važno koji će to proizvođači biti, jer će svi imati istu funkciju, nego kako će proizvođači telefona i posebno softvera koristiti Always On kamera opciju.

Možda će vas zanimati

Već smo odavno pod prismotrom i realnost je da nas mikrofoni naših telefona slušaju - znate onu priču kad o nečemu razgovarate s prijateljima, pa to ubrzo vidite svuda na Google i Facebook oglasima - a sada će to činiti i kamera.

Qualcomm o Always On kameri kaže: "Prednja (selfi) kamera bezbedno će tražiti vaše lice, čak i kada vi ne tražite da se telefon otključa i ne podižete ga sa stola" - jednostavno i plastično objašnjeno, kamera će non-stop tražiti vaše lice čak i kad vama to nije potrebno.

Američka kompanija smatra da će stalno uključena selfi kamera dovesti do novih načina upotrebe kamere, koje će naći proizvođači aplikacija. Ipak, brojni stručnjaci za sajber bezbednost s pravom, rekli bismo, smatraju da će ova opcija izazvati pravu noćnu moru, posebno u okviru aplikacija za koje već znamo da su veoma invazivne po našu privatnost.

Qualcomm je samo želeo da nam omogući da telefon uvek bude otključan na najbrži mogući način - bez tapkanja ekrana, podizanja uređaja ili diktiranja glasovne komande. Takođe, telefon se korišćenjem ove opcije brže zaključa, odmah kad izgubi lice korisnika iz vidokruga kamere, što jeste zgodna opcija, moramo da priznamo. Još jedna dobra stvar je to što telefon tj. kamera prati lice korisnika dok četuje i upotrebljava aplikacije za razmenu poruka i zaključava ili aplikaciju ili ceo uređaj, ako primeti da je pred kamerom neko drugi, a ne korisnik koji je registrovan na uređaju.

Ipak, sada imamo novu opasnu situaciju po našu privatnost - stalno uključene mikrofone i stalo uključenu kameru. To je dvostruko veći udar na nače lične podatke i zaista niko ne može da nas ubedi da Google, Facebook, Instagram, WhatsApp ili bilo koja druga aplikacija neće koristiti prednju kameru za pribavljane raznih stvari u našem okruženju - naravno, ako im dozvolimo to opcijama (pa čak i kad ne dozvolimo…).

U odbranu nove Snapdragon funkcije Qualcomm kaže da će u podešavanjima Always On kamere biti i mogućnost da se aplikacijama zabrani pristup kameri na ovaj način, ali i da slike tj. video kamere nikad neće napustiti telefon i da će se skladištiti u bezbednom folderu i enkriptovati.

Razlika između sigurnosnih sistema ugrađenih u brojne kućne kamere, koji već imaju prepoznavanje lica i praćenje ili prepoznavanje korisnika, ovakve telefonske kamere su uvek s nama, praktično nas prate non-stop i samim tim imaju priliku, ne tvrdimo da će je iskoristiti, ali imaju priliku za to, da prate svaki naš korak, a znamo da to aplikacije vrlo rado rade.

Lista scenarija užasnih stvari koje kamere na ovaj način mogu da urade je prilično dugačka i nadamo se da će Qualcomm i proizvođači hardvera tj. telefona i tableta zaista učiniti sve da podaci korisnika nikad ne napuste telefon i da će zaštititi sistem od pristupanja neovlašćenih aplikacija ili lica.

Za sada znamo da će ova opcija biti izborna i da će korisnik moći da je isključi, ali se plašimo da će, kao i većina modernih opcija, doći sa telefonom automatski aktivirana i da će kroz podešavanje novog uređaja koji imaju Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 čipset savetovati korisnike da je koriste.

Ovde još jednom dolazimo do našeg stalnog saveta - koristite tehnologiju odgovorno i ne delite svoje lične podatke bez preke potrebe, pa makar i zbog brzog otključavanja telefona! Nije vredno toga!

Pogledajte video na 02:59:18 da saznate više detalja.

Snapdragon Tech Summit 2021 VIDEO
Izvor: Snapdragon

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 8

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vlada Legenda

Čak i da jeste,prvi sledeći gedžet na tržištu je poklopac seli kamere!

Mandrak

Kakva glupost, smart always on već imam na mate 40 pro i cilj mu je da smanji potrošnju baterije, a može se isključiti po potrebi, takođe mogu se dozvole za bilo koju aplikaciju isključiti za kameru lokaciju... a odavno nas špijuniraju kako hoće, tako da je ovo ne bitna stvar, a može biti korisna u štednji baterije.

Simiška

Vreme je da reaktiviram moju staru Nokiju bez kamere i drndoida...