BLUETOOTH DOBIJA NAJKVALITETNIJI ZVUK: Sve o novom aptX Lossless standardu za bežične slušalice  | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BLUETOOTH DOBIJA NAJKVALITETNIJI ZVUK: Sve o novom aptX Lossless standardu za bežične slušalice 

Novi standard deo je Snapdragon Sound tehnologije koja omogućava reprodukciju zvuka bez bilo kakvih gubitaka za Bluetooth slušalice.

 Snapdragon Sound Izvor: SmartLife / Snapdragon

Istraživanja su pokazala da je tokom pandemije skoro 60% korisnika više slušalo muziku nego pre, sa naznakama da će se ovaj trend nastaviti u budućnosti. Sa telefonima koji sve manje poseduju 3,5 mm džek, bežične Bluetooth slušalice postaju sve češći izbor većine korisnika.

Brži internet - više mogućnosti

Sa unapređenjem mobilne mreže i većom WiFi pokrivenošću kvalitet internet paketa je u većini slučajeva dovoljno dobar za strimovanje i konzumaciju audio i video materijala visokog kvaliteta. Stoga su sadržaj visokog kvaliteta i zvuk bez gubitaka zbog kompresije (lossless) postali standardna opcija kod većine servisa.

Možda će vas zanimati

Shodno tome, sve veći broj korisnika želi da iskusi sliku i zvuk visokog kvaliteta, ali im na putu često stoje bežične slušalice koje imaju ograničenja po pitanju kvaliteta zvuka koji mogu da reprodukuju. Kako bi se osigurao kvalitet zvuka potrebno je pobrinuti se za veliki broj prepreka na putu od medija, preko uređaja za reprodukciju (uglavnom telefona) do slušalica i uha korisnika.

Kvalitet zvuka

Čak i najbolji izvor zvuka može da ima probleme kada je konekcija loša, što može izazvati padove kvaliteta i čak prestanak reprodukcije, što utiče na korisničko iskustvo. Sa unapređenjem mobilne mreže na 5G (4G kod nas), povećanjem količine mesečnog protoka u okvirima naših paketa mobilne telefonije, korisnici su dobili pravi skok u pogledu brzine, ali i mogućnosti pametnih telefona.

Standard za kvalitet zvuka je tradicionalno bio CD kvalitet (16-bit, 44,1 kHz), što je do skora bilo neizvodljivo sa tadašnjim kvalitetom interneta i ograničenja po pitanju prostora na uređajima, ukoliko ste hteli zvuk bez gubitaka. Jedna pesma CD kvaliteta je bila oko 50-70 MB i zahtevala je protok od bar 1,44 mb/s za neprekidan strim zvuka. Pa je čak i preuzimanje celih albuma bilo komplikovano zbog ograničenja skladišnog prostora na telefonima.

MP3, AAC i FLAC

Ovakva ograničenja prevaziđena su poznatim MP3 i AAC formatima koji su omogućili značajno manju veličinu fajlova (do 20 puta manje) uz namerno gubljenje jednog dela zvučnog zapisa. Neki elementi svake pesme su namerno bivali eliminisani sa originalnog snimka, praktično uništavajući izvor zvuka zarad manje veličine. Sa druge strane, ovo je značilo da umesto jedne pesme CD kvaliteta sada možete staviti ceo album omiljene grupe. MP3 i AAC formati najčešće su odsecali one najniže tonove, pa su ljubitelji muzike i oni sa kvalitetnijom opremom insistirali na FLAC formatu, koji je garantovao da je zvuk isti kao original, bez bilo kakvih gubitaka. Nažalost ni FLAC ni ALAC (Apple verzija FLAC formata) nisu podržani preko Bluetooth veze.

 Huawei FreeBuds 4 slušalice (4) Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA