KAKO DA SAKRIJETE SLIKE, VIDEO I FAJLOVE U TELEFONU: Koristite poseban meni koji će biti dostupan samo vama! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA SAKRIJETE SLIKE, VIDEO I FAJLOVE U TELEFONU: Koristite poseban meni koji će biti dostupan samo vama!

Neka vaši lični podaci ostanu - samo vaši!

 Samsung Galaxy Z Fold3 (5) Izvor: Stefan_Stojanovic/MONDO/Stefan Stojanovic

Neke stvari jednostavno nisu za svačije oči i to nam je vrlo jasno, posebno, ako telefon koristimo istovremeno i u privatne i u poslovne svrhe.

Različiti poverljivi fajlovi, dokumenta, pa i fotografije i video snimci najsigurniji su kad su pod ključem, naročito što se radi o mobilnim telefonima koji lako mogu da nestanu ili da budu izgubljeni.

Možda će vas zanimati

Kad su pomenute neprijatne situacije u pitanju objasnili smo šta je najbolje uraditi - koristiti Find My Device program za Samsung Galaxy (ili neki drugi telefon), a sad ćemo se pozabaviti kako da telefonu sakriti fajlove i multimediju u okviru zaštićenog foldera.

I ovog puta govorimo o Samsung Galaxy telefonima, a korisnici svih drugih uređaja na svom telefonu trebalo bi da potraže odgovarajuće rešenje u vidu sistemske ili dodatne zaštite, kroz neku od aplikacija iz Google Play prodavnice.

Samsung korisnici novijih uređaja, kakvi su Galaxy S21 serija ili Galaxy Z Fold3 i Galaxy Z Flip3, ne moraju da brinu, jer njih štite Knox bezbednosno rešenje i Bezbedan folder.

Bezbedan folder je mesto na kojem je moguće zaključati sve ono što radoznale oči ne bi trebalo da vide i ono što je korisniku najvažnije - privatne i poslovne stvari. Ovaj folder koristi Knox višeslojnu zaštitu enkripcijom podataka unutar samog prostora, i kombinuje biometrijsku i dodatnu zaštitu, kako bi sadržaj ostao zaključan dok korisnik ne poželi drugačije.

Samsung Secure Folder je fabrički ugrađen u najveći broj Galaxy telefona i tableta i omogućava sveobuhvatnu zaštitu na više nivoa, iskorišćavajući tako sve prednosti Knox platforme i čineći zaključan sadržaj bezbednim i sigurnim.

Secure Folder iliti Bezbedan folder, kako ga je Samsung preveo na srpski, nalazi se u meniju Biometrija i zaštita. Pristupa mu se nakon odobravanja određenih dozvola, jer - da bi korisnici zaštitili svoje podatke tom folderu moraju i odobriti dozvole da te podatke koristi. Nakon toga definiše se tip zaštite podataka:

  • Šemom između devet tačaka, što je srednje jak nivo zaštite
  • PIN kodom, što je isti nivo zaštite kao i šema i
  • Lozinkom, što je najsigurnije rešenje i savetujemo da se ona i koristi.

Korisnicima je na raspolaganju i otključavanje Bezbednog foldera pomoću otiska jednog od pet prstiju, kao i resetovanje foldera istovremeno kad se briše telefon nakon što je ukraden ili izgubljen. Bezbedan folder se automatski zaključava kad ne registruje nikakvu aktivnost na telefonu i moguće je isključiti ili dodati prečicu Bezbednog foldera na neki od ekrana menija.

U Bezbednom folderu nalaze se posebne verzije aplikacija Galerija, Kalendar, Kontakti, Moji fajlovi, Samsung Beleške i Kamera, čiji sadržaj je vidljiv isključivo u okviru ovog foldera. Svi fajlovi, slike, video zapisi, kontakti, unosi kalendara ili beležaka kreirani u okviru ovog foldera ostaju vidljivi isključivo u njemu i pristupa im se ukucavanjem lozinke ili skeniranjem određenog otiska prsta. U ovaj folder moguće je preneti i već instalirane aplikacije, kao i multimediju i druge fajlove, koji će se iz “javne memorije“ prebaciti u Bezbedan folder i tako ostati pod ključem i nevidljivi izvan njega.

Kako bi se u Bezbedan folder premestio bilo koji fajl iz memorije telefona, slika, video, unos u kalendaru ili Beležnici, dovoljno je samo tapnuti na tri tačke i odabrati opciju Premesti u Bezbedan folder. Stavka će biti prebačena tamo i izbrisana iz nezaštićene memorije.

Kada potreba za Bezbednim folderom prestane njegova ikonica i sama opcija deaktiviraju se na isti način u Biometrija i zaštita meniju, kao i prilikom uključivanja.

Secure Folder - Kako sakriti poverljive fajlove VIDEO
Izvor: Samsung

/PROMO TEKST/

Možda će vas zanimati

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neša

Na Huawei lepo bezbednost pa sve ubaci u sef i šifra ili otisak prsta

Djolens

Vault aplikacija!

UpućenO

@Djolens Tako je! Svako ko nema fabrički ovo trebalo bi da koristi Vault. Sjajna je!