ŠTA JE KNOX: Čemu služi, zašto je važno da ga koristite i kome je sve namenjen | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA JE KNOX: Čemu služi, zašto je važno da ga koristite i kome je sve namenjen

Oktobar je mesec sajber bezbednosti, a mi ćemo vam objasniti zašto je važno da zaštitite i svoj telefon ili tablet - kao što štitite svoj računar.

 Samsung_03.jpg Izvor: SmartLife / Samsung

Već smo pisali o tome koliko je važno voditi računa o bezbednosti na internetu, a između ostalog posebno dok koristimo mobilni telefon.

Kao naš najličniji uređaj, onaj koji je non-stop uz nas, smartfon je skup svega onoga što radimo tokom dana tj. onoga što mi jesmo i zbog toga bi bilo jako loše da bilo ko drugi sve to iskoristi na pogrešan način - bilo da se radi o privatnim ili poslovnim stvarima koje čuvamo na telefonu.

Možda će vas zanimati

I bezbednosni istraživači slažu se s konstatacijom da je situacija vrlo ozbiljna kad je zaštita podataka na telefonu u pitanju, a istraživanja pokazuju da se veliki broj hakera orijentiše sve više ka smartfon napadima, kao uređaja na kojima ljudi koriste sve više vremena u uslovima nove realnosti.

U vezi sa svim upravo napisanim veoma je važno da i sami znate kako da se zaštitite od onlajn pretnji i kako da već ugrađen bezbednosni softver iskoristite na pravi način.

Loš scenario po sebe predupredićete nerizičnim onlajn ponašanjem o kojem smo već pisali (recimo, izbegavaćete da radite bilo šta osim pregledanja internet stranica na javnoj Wi-Fi mreži), a ovog puta želimo da vas podstaknemo da koristite softver koji već najverovatnije imate u svom telefonu.

Integrisana rešenja, ako su kvalitetna (u smislu da zaista štite uređaj) i dobro urađena (u smislu da ne opterećuju rad telefona) i ne usporavaju ga, mnogo su bolja opcija od dodavanja antivirus i drugog softvera. Ukoliko postoji bezbednosno rešenje na vašem uređaju - savetujemo vam da ga pravilno podesite i počnete da ga koristite.

Knox platforma za sveobuhvatnu zaštitu

Ukoliko odaberete Galaxy telefone sa njima ćete dobiti i Knox, kao integrisano bezbednosno rešenje, koje se u uređaj ugrađuje od čipa nagore hardverski, a onda i preko softvera, na taj način štiteći telefon od malicioznih napada, hakovanja, krađe podataka i drugih sajber i pretnji u fizičkom svetu, jer - vaš telefon svako može lako da uzme, ali niko ne može da ga istražuje, ako ste vi bili mudri na vreme!

Samsung kompanija voli da naglasi da svi putevi Galaxy mobilnog telefona vode do - Knox platforme.

I posmatrajući njen način implementacije i rada zaista je tako, jer svaka obrada podataka i gotovo svaka akcija na Galaxy telefonu mora proći Knox proveru. Knox je razvijen tokom 2013. godine kao enterprajz tj. rešenje za korisnike biznis nivoa, kojima je top prioritet beskompromisna bezbednost podataka. Ubrzo nakon toga evoluirao je u široko primenjenu bezbednosnu Samsung platformu na pametne telefone, televizore, nosive i druge uređaje.

Gartner i druge relevantne kompanije sertifikovale su Knox kao pouzdanu i kvalitetnu platformu kojoj se može verovati u zaštiti podataka uređaja. Knox je tako prepoznat kao snažan partner u zaštiti bezbednosti ne samo privatnih, nego i industrijskih uređaja, među kojima su i oni koje koriste vlade širom sveta, jer sadrži enkripciju i end-to-end zaštitu u realnom vremenu.

Telefoni, tableti, satovi i drugi Samsung proizvodi napravljeni su sa platformom Knox. Ovo višeslojno sigurnosno rešenje radi na operativnim sistemima Android i Tizen, pa je svaki uređaj aktivno zaštićen od trenutka kad ga korisnik prvi put uključi.

Enkripcija znači da su svi podaci nečitljivi bilo kome, osim uređaju, koji ima ključ za njihovo dešifrovanje, a end-to-end znači da je veza bezbedna s kraja na kraj, odnosno u svakom trenutku.

Nudeći višeslojnu sigurnost, Knox integriše hardver i softver, koji zajednički rade kako bi pružili visok nivo zaštite podataka, braneći najosetljivije informacije od zlonamernog softvera i različitih pretnji. Jednostavnije rečeno - Knox je utkan kroz ceo sistem Galaxy telefona, a podaci se čuvaju u samom bezbednosnom čipu, koji je obezbeđen sigurnosnim lozinkama i enkripcijom koji se ne mogu dešifrovati, osim ukoliko se ne podudaraju korisnički nalog i lozinka. Na taj način obezbeđeno je da isključivo korisnik tog uređaja ima pristup svojim ličnim podacima.

Samsung Knox platforma je i sveobuhvatno bezbednosno rešenje, možete ga zamisliti kao posebnu vrstu antivirusa, ali se “proteže“ i do aplikacija i svih opcija Galaxy telefona, kakve su:

  1. Samsung Pass
  2. Samsung Secure Folder
  3. zaštita Wi-Fi konekcije i drugih veza na telefonu
  4. zaštita zdravstvenih podataka, kao i
  5. praćenje telefona pomoću Find My Phone alatke.

Takođe, prate se veze smartfona sa dodacima poput pametnih satova, slušalica, SmartThings tagova i drugih IoT ili nosivih uređaja koji su deo Knox ekosistema.

Samsung Knox VIDEO
Izvor: Samsung Srbija

Samsung Pass - koristite ovu opciju!

Ovog puta odabrali smo da vas upoznamo sa Samsung Pass (secured by Knox) opcijom, a u sledećim tekstovima imaćete priliku da čitate i o svim ostalim Samsung opcijama za zaštitu privatnosti i poboljšanje bezbednosti.

Samsung Pass opcija, dostupna ne određenim Samsung Galaxy uređajima, pomoću inovativne biometrijske tehnologije za potvrđivanje identiteta, uključujući prepoznavanje lica i ultrasonični ili klasičan skener otiska prsta, omogućava da pristup podacima može biti zaštićen čak i ako se izgubi uređaj ili on bude ukraden.

Samsung PASS opcija VIDEO
Izvor: Samsung

Uz Samsung Pass pojedine funkcije omogućavaju jednostavan, brz i siguran pristup ličnim podacima - kao što su aplikacije banke, aplikacije za kupovinu ili aplikacije za elektronsku poštu. Nema potrebe za pamćenjem bezbroj korisničkih imena i lozinki - samo otisak prsta ili skeniranje pogleda tj. lica korisnika će otključati aplikaciju i podatke u njoj.

Samsung Pass omogućava sinhronizaciju sa Samsung Cloud sistemom tako da prelazak na novi telefon znači i povlačenje već sačuvanih podataka u okviru Samsung Pass opcije, uz prethodno podudaranje više nivoa zaštite - lozinka, otisak prsta, SMS verifikacija i skeniranje lica ili pogleda.

Ova opcija kreirana je kao bezbedan odeljak, čiji podaci su šifrovani, a može da im pristupi isključivo korisnik telefona. Čuvaju se ID-ovi i lozinke, login podaci za sajtove i aplikacije, ručno dodati podaci itd. Takođe, moguće je sačuvati bankarske kartice, adrese ulica i na internetu, pisati privatne beleške i dodavati druge privatne informacije.

Samsung Pass se nalazi u meniju Biometrija i zaštita u okviru menija Podešavanja.

SAMSUNG Knox Zaštita u realnom vremenu VIDEO
Izvor: Samsung Srbija

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA