KAKO DA ZNATE DA VAŠ TELEFON IMA VIRUS: Prepoznajte jasne znakove malware i drugih skrivenih napada | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA ZNATE DA VAŠ TELEFON IMA VIRUS: Prepoznajte jasne znakove malware i drugih skrivenih napada

Ne morate biti ekspert da biste jasno uočili da vam je telefon zaražen zloćudim softverom.

  Izvor: Kaspersky Lab/Promo

Još uvek aktuelan PEGASUS napad zabrinuo je neke korisnike mobilnih telefona da su i njihovi uređaji na neki način napadnuti ili zaraženi virusom.

Nažalost, mobilni virusi su danas realnost i dok jedni mogu biti bezazleni prikazivači reklama (koji su veoma iritantni), drugi mogu korisnicima da naprave ozbiljne probleme - od finansijskih do poslovnih i privatnih.

Možda će vas zanimati

Virusi i malware različitog tipa šire se među lakovernim, neobazrivim, ali i korisnicima koji jednostavno nemaju sreće - čak su i neke popularne Google Play i Apple AppStore aplikacije zaražene zloćudnim softverom.

Ako često instalirate aplikacije van zvaničnih prodavnica (Android korisnici, vama se obraćamo), ako ne vodite računa o tome na šta klikćete i ako otvarate sve priloge koje vam poznate i nepoznate osobe šalju, onda bi trebalo s vremena na vreme da pregledate softver telefona i otkrijete da li je on zaražen nekim zlonamernim aplikacijama.

Ako već imate utisak da se nešto čudno dešava, onda je vreme za proveru, svakako.

 Virusi telefon malware adware kako ih se rešiti Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Znakovi da je telefon zaražen virusom

Virus ili malware ne morate da primetite odmah i najčešće to i neće biti slučaj.

Većina njih radi u pozadini, osim ukoliko nisu tzv. adware, kojem je cilj da ga primetite tj. njegove oglase i reklame svuda po telefonu, i u početku ih verovatno i nećete primetiti. Ipak, vremenom ćete uočiti da sa telefonom nešto nije kako treba.

Uvek možete da se poslužite i nekom antivirus dijagnostikom kroz neku od aplikacija čuvenih antivirus kompanija, ali mnoge znakove da vam je telefon zaražen u prilici ste da prepoznate i sami.

Evo nekih od znakova da vam je telefon zaražen virusom:

  • Internet saobraćaj se nekontrolisano i odjednom mnogo brže/više troši
  • Mnoge aplikacije pucaju odmah same od sebe, iako su radile normalno ranije
  • Autonomija baterije se drastično i odjednom skratila
  • Sve više tzv. iskačućih poruka i reklama kroz sve menije telefona
  • Primećujete da telefon ima aplikacije koje niste sami preuzeli i instalirali
  • Niste u mogućnosti da obrišete neke od aplikacija uopšte
  • Telefon se guši i pri odrađivanju osnovnih, sporadičnih akcija
  • Telefon je često topao, iznenada mnogo više, nego ranije, čak i kad se ne koristi.

Ovi znakovi ukazuju na veliku verovatnoću da je vaš telefon zaražen nekim tipom virusa.

Da biste ga otklonili često je neophodno da obrišete sve iz interne memorije i telefon vratite na fabrička podešavanja, odnosno da izvršite Hard Reset. To znači da prvo morate da napravite rezervnu kopiju podataka i da bekapujete isključivo aplikacije koje su vam neophodne i za koje smatrate da ne sadrže nikakvu pretnju.

Šta da uradite kad je telefon zaražen virusom

Osim brisanja uređaja kompletno, dobro bi bilo da prvo proverite stanje na viruse i nekom popularnom antivirus aplikacijom. Prilikom izbora neke vodite se time kakvu ocenu ima, koliko je poznata i pročitajte što više komentara, posebno najnovijih o toj aplikaciji. Ako neki problem postoji - sigurno će ga neko ili više korisnika pomenuti u komentarima.

Ove aplikacije u besplatnoj verziji obično nude kompletno skeniranje sistema i ako ste odabrali neku pouzdanu aplikaciju ona će vam dati tačan pregled nakon skeniranja. Ipak, za pojedinačno uklanjanje virusa, malware-a ili zaraženih aplikacija mnoge će zahtevati da uložite novac i kupite Pro ili Premium verziju. Ipak, šta je par dolara spram toga da morate da brišete ceo telefon i krenete iznova, zar ne?!

Kao i uvek savetujemo vam da svaku primljenu poruku, svaki link, svaki prilog u mejlu pre otvaranja, a posebno pre instalacije dobro pregledate, pogledate kuda vodi, koliko je link realan i u krajnjem slučaju, ako sumnjate na bilo šta loše sa pošiljaocem proverite šta vam je to tačno poslao. Takođe, vodite računa o tome gde preuzimate i iz kojih izvora instalirate aplikacije i druge sadržaje na telefon.

Odgovorno ponašanje je prevencija i prijatnog korišćenja telefona, kao i u slučaju svega drugog.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA