Najvažnija opcija mobilnih telefona je potpuni promašaj | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najvažnija opcija mobilnih telefona je potpuni promašaj

Još jedan dokaz da je prioritetna Android funkcija i dalje nikakva…

  Izvor: Kaspersky Lab/Promo

Kad se radi o bezbednosti softvera Android je verovatno, iz različitih razloga, omiljena platforma za iskorišćavanje softverskih manjkavosti - i to ne bez razloga, jer je bezbednost na Android platformi ne samo loša, nego i nikakva!

Hakeri čak i ne moraju da urade previše toga - potrebno je da naprave aplikaciju i puste milione ljudi da ih preuzmu, zaraze im telefone i ubiraju plodove svog rada, a sve češće je to ili direktno novac ili zarada kroz neki od mehanizama u malicioznoj aplikaciji.

Možda će vas zanimati:

Već dva puta smo od početka godine pisali o malicioznim aplikacijama, koje su se našle u zvaničnoj Google Play prodavnici, a koje su zarazile milione uređaja korisnika, koji su ih preuzeli. Neke samo prikazuju reklame i zarađuju od klikova, neke preuzimaju kontrolu nad uređajima, neke se šire dalje putem upada u Facebook nalog, dok neke jednostavno čekaju priliku da vam ukradu novac kroz neku od bankarskih aplikacija, a znamo da je i kod nas mobilno bankarstvo vrlo popularno i da je plaćanje telefonom sasvim uobičajena praksa.

Nažalost, kompanije Malwarebytes upozorila je na još jedan veliki problem Android bezbednosti - aplikacije se neke ne mogu ukloniti čak ni nakon fabričkog reseta uređaja tj. vraćanja na fabrička podešavanja, koja bi trebalo da izbriše sve iz memorije uređaja. Ne i novi tip virusa, koji preživljava HARD RESET i ostaje u memoriji, da čeka da se opet ušunja u sistem jednom kad korisnik opet podesi telefon u radno stanje.

Poznat je slučaj xHelper trojanca, koji je zarazio samo u Americi preko 33.000 korisnika, na čije uređaje je instalirao druge maliciozna APK-ove i krao novac sa računa korisnika. Taj trojanac nije mogao da se ukloni ni fabričkim resetom. Priču je u avgustu potvrdila i kompanija Symantec, koja je u oktobru 2019. godine objavila izveštaj u kojem je xHelper istu stvar uradio i u Italiji, ali ovog puta na preko 45.000 uređaja, takođe se šireći kroz maliciozne aplikacije iz zvanične Google Play prodavnice.

Nažalost, prema informaciji BGR sajta za ovu vrstu virusa, koja je još uvek aktuelna, nema rešenja i sigurnosni istraživači pokušavaju da pronađu način da je neutrališu, što im sad ne polazi za rukom. Zaražen uređaj je najbolje zameniti drugim, dok se rešenje ne pronađe, savetuju stručnjaci, pa iako to i nije bog zna kakav savet, verujemo da ga treba poslušati.

Kako se zaštititi od malver i zlonamernih aplikacija

Kao i uvek do sada daćemo vam nekoliko univerzalnih saveta u vezi sa tim kako da povećate bezbednost svog uređaja i kako da se zaštitite od zlonamernih aplikacija.

Najvažnije od svega je da se ponašate odgovorno i da ne instalirate svaku aplikaciju, koja vam se učini OK:

  • Ne preuzimajte aplikacije pre čitanja komentara
  • Kad čitate komentare obratite pažnju da ne smeju biti isti
  • Ne preuzimajte aplikacije, koje su preuzete malo puta i
  • Proverite programera, idite na njegov sajt, potražite informacije na internetu.

Da li ste vi dosad imali problema sa virusima i malware-om na telefonu?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA