Telefonima ovo treba raditi svaki dan zbog koronavirusa | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telefonima ovo treba raditi svaki dan zbog koronavirusa

Koronavirus je u stanju da preživi na “nosiocu“ do četiri sata i zbog toga moramo da učinimo sve da se njegovo širenje spreči.

  Izvor: MONDO / Wiko

Mobilni telefoni su jedna od najprljavijih stvari koju imamo u kući i koje nosimo sa sobom non-stop, pa bi u vreme širenja koronavirusa posebno trebalo obratiti pažnju na njihovu čistoću.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) dala je puno detalja o pravilnom pranju ruku, koje je najbolja zaštita od infekcije, ali ako operete ruke pa uzmete svoj telefon, koji je pun bacila, ništa niste postigli, piše NBC News, pozivajući se na sve više izvora, koji navode da bi i telefon svakodnevno trebalo čistiti.

Možda će vas zanimati:

Koronavirus u stanju je da opstane na površini ili domaćinu do četiri sata i za to vreme postoji šansa da se proširi dalje, zato je izuzetno važno da se uz ličnu higijenu sprovodi i higijena ne samo okoline, nego i ličnih stvari, za koje je to moguće uraditi. Ovo savetuje i Svetska zdravstvena organizacija - SZO.

Savet da se redovno čiste važi za sve lične mobilne uređaje - telefone, kompjutere, tablete, plejere, satove, slušalice… Za njihovo čišćenje, svih nabrojanih, treba vam pet minuta ukupno, praktično samo da ih pažljivo prebrišete i to bi moglo da bude od velike pomoći u sprečavanju širenja virusa.

Evo i kako da održavate telefon, ali i bilo koji drugi lični uređaj čistim i da budete sigurni da ste sa njega uklonili bacile i nečistoće uopšte.

Isključite telefon pre nego što počnete s čišćenjem i nemojte ga uključivati par minuta nakon toga, dok se ne osuši.

Apple predlaže da za čišćenje koristite mikrofiber krpicu, koju verovatno već imate kod kuće ili na poslu. Ako imate iPhone 7 ili neku noviju verziju telefona, koja je otpornija na vodu, možete koristiti i toplu vodu sa sapunom, ali izbegavajte time da čistite otvore na telefonu, naravno i ne natapajte krpu tako da curi.

I Apple i Samsung savetuju da ne koristite agresivne ili proizvode za čišćenje uopšte, jer oni mogu da oštetite osetljivost ekrana na dodir. Ipak, u vremenima širenja zaraze, kao što je širenje koronavirusa, sigurnost je važnija od blagog oštećenja ekrana, zar ne?!

Ono što je vrlo bitno naglasiti jeste da, ako koristite neko specijalizovano sredstvo za čišćenje ekrana, nikad ga ne prskajte direktno na telefon, već na krpu. Nakon čišćenja vlažnim delom, obavezno prebrišite uređaj još jednom, ali ovog puta suvim delom krpe. Na taj način ćete ukloniti sve tragove vlage. Ukoliko nemate adekvatnu krpu dobro će poslužiti i najobičnija vata.

Za detalje koji su teško dostupni ili koji zahtevaju detaljnije čišćenje, možete da iskoristite štapiće za uši sa vatom. Blago navlažite vatu i utrljajte je na teško pristupačne delove i konektore..

Ako neko vreme niste skidali masku i čistili telefon sa svih strana - sad to učinite!

 čišćenje, pranje Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kad čistite starije telefone, koristite mekanu mikrofiber krpu i ne upotrebljavajte sredstvo za čišćenje i vodu jer su ti telefoni puno osetljiviji na tečnost.

Ako često razgovarate telefonom, koristite slušalice umesto da prinosite telefon licu. Ipak, i slušalice biste trebali očistiti pre korišćenja, jer ni one nisu otporne na bacile, samo pazite da ono čime ih čistite ne uđe u rupice i otvore.

Na kraju, ako želite da budete sigurniji da će se čišćenjem ukloniti i virusi, možete da napravite rastvor vode i alkohola u razmeri 60% vode i 40% alkohola (medicinskog, koji možete da kupite u bilo kojoj apoteci), savetuje profi blog. Umesto vode i alkohola, možete da koristite i drugu kombinaciju - destilovana voda i sirće. U ovom slučaju iskoristite rastvor koji će sadržati 50% vode i 50% sirćeta.

Nakon što završite čišćenje, ostavite telefon neko vreme isključen, da budete sigurni da su se osušile eventualne mikro kapljice, koje su možda uspele da uđu u neki od konektora. Ovu proceduru možete da obavljate onoliko često koliko želite, odnosno kad god smatrate da vam se uređaj zaprljao.

Dovoljno je da, dok se virus ubrzano širi očistite telefon jednom kod kuće, nakon posla i jednom dok ste na poslu, gde je velika koncentracija ljudi. Možda vam sve ovo zvuči banalno i bez veze, ali svakako može da pomogne u suzbijanju širenja zaraze!

Da li vi redovno sprovodite higijenu svog telefona?

Pogledajte najbitnije informacije o koronavirusu u MONDO videu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA