SAMSUNG GALAXY TELEFONI DOBIJAJU BESPLATNO UNAPREĐENJE PERFORMANSI: Evo koji su modeli u pitanju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAMSUNG GALAXY TELEFONI DOBIJAJU BESPLATNO UNAPREĐENJE PERFORMANSI: Evo koji su modeli u pitanju

RAM Plus je opcija koja omogućava vašim telefonima da se bolje izbore sa zahtevnim poslovima.

 Samsung Galaxy Z Fold3 i Galaxy Z Flip3 cene i pokloni uz kupovinu 1 Izvor: SmartLife / Samsung

Još jedan telefon u nizu koji će dobiti “besplatno unapređenje performansi” iz Samsung Galaxy porodice je Z Fold3 5G, a očekuje se da ova tehnologija stigne i do drugih modela. RAM Plus je tehnologija koja koristi slobodan prostor vaše skladišne memorije i dodaje ga kao virtuelni RAM, kada vam ponestane radne memorije.

Kako funkcioniše RAM?

Suštinski, da bi procesor obavio neki zadatak, on potrebne podatke treba da smesti u radnu memoriju (RAM), uključujući i sve aktivne aplikacije. Kako su aplikacije danas sve veće i zahtevaju obradu velike količine podataka primetili ste i da telefoni dolaze sa sve više radne memorije, kako bi mogli da se izbore sa memorijskim zahtevima.

 Samsung Galaxy A52 pokrivalice telefon mobilni Izvor: SmartLife / Uroš Arsić

Deja vi

Windows operativni sistemi godinama unazad koriste ovu tehnologiju nazvanu “virtuelna memorija”, kako bi nadomestili prostor za aktivne aplikacije i njihove podatke. Treba imati na umu da brzina RAM-a i skladišne memorije nije ni približno ista, kao i da je RAM po pravilu vezan direktnom magistralom sa procesorom, pa su razlike ogromne. Ipak, kada je u pitanju situacija u kojoj vam nešto neće raditi ili će raditi, ali malo sporije, virtuelna memorija je odlično rešenje.

Možda će vas zanimati

Prvi Samsung telefon, i jedini koji je dosad koristio RAM Plus tehnologiju je novi Galaxy A52 5G, koji je deo svoje skladišne memorije, po potrebi mogao da prebaci na korišćenje kao RAM. Samsung je najavio da je u pitanju dodavanje još 4 GB radne memorije svojim telefonima, ali se šuška da bi Galaxy Z Fold 3 mogao da dobije dodatnih 8 GB, što bi njegovu ukupnu količinu memorije popelo na čak 20 GB RAM-a.

Ne samo za najskuplje modele

Sa druge strane, Samsung je rešio da RAM Plus tehnologiju ne zadrži samo kod najskupljih modela, već će podršku proširiti i na srednju klasu i ostatak flagship ponude. Ukratko to bi trebalo da znači da će unapređenje memorije dobiti Galaxy S21 porodica, ali i prethodna generacija, sa sve Note modelima, te predstavnici nove A serije. Kako je u pitanju samo softversko ažuriranje, velika je šansa da će Samsung na ovaj način ponuditi dodatnu vrednost i udahnuti nove performanse modelima kojima je preko potrebno više memorije.

Upravljanje memorijom

Android je operativni sistem koji je poznat po činjenici da nema dobro upravljanje memorijom, za razliku od iOS-a. Svaki operativni sistem treba da rukovodi aplikacijama u pozadini i da se osigura da sve radi kako treba, i da niko ne troši resurse više nego što je to potrebno. Jednom kada aplikacije počnu da troše više resursa nego što je to uobičajeno, Android gasi proces, kako se ne bi ugrozile performanse uređaja potrebne za osnovne sistemske funkcije.

Kako Android upravlja memorijom
Izvor: YouTube / Gary Explains

RAM Plus je samo drugi naziv za virtuelnu memoriju, a pre kompanije Samsung videli smo da su iste stvari počeli da rade Realme, Vivo i ZTE, a od nedavno i Xiaomi.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ToskeGV

Imao na S Advanced odavno uz neki custom rom 🙄

Neko iz Mase

@ToskeGV Da, ali je ovo sad zvanicno, od Samsunga.