ISKLJUČUJU IZUZETNO POPULARNU CHROME OPCIJU: Ukidaju uštedu podataka, jer "mobilni internet danas nije problem" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISKLJUČUJU IZUZETNO POPULARNU CHROME OPCIJU: Ukidaju uštedu podataka, jer "mobilni internet danas nije problem"

Google je odlučio da ukine Chrome Data Saver funkciju.

 Google Chrome Izvor: Google

Chrome pregledač interneta, odavno smo vam savetovali, trebalo bi da ima isključenu sinhronizaciju kroz Google profil, pristup podacima korisnika i slanje analitike u Google kompaniju.

Osim toga, svim korisnicima jeftinijih tj. hardverski manje sposobnih telefona savetovali smo da uključe i opciju Data Saver.

Možda će vas zanimati

Ova opcija učitavala je samo neophodnu količinu podataka svake internet stranice, što je imalo za rezultat uštedu mobilnog saobraćaja, ali i brže učitavanje i manju zahtevnost ka procesoru i eventualno grafičkom čipu.

Nažalost Data Saver tj. na nekim telefonima i Lite mode nestaje sa mogućom problematičnom verzijom Chrome v100, ali prvo u test verziji, kad će opcija uštede podataka biti ukinuta.

Data Saver ili kako smo rekli Lite mode je predstavljen 2014. godine i koristio ga je veliki broj korisnika, između ostalih gotovo svi koji koriste entry level telefone. Tokom godina Data Saver je omogućio da se zaustavi učitavanje animacija, pokretnih slika, pa čak i slika uopšte, a prema Google objašnjenju danas za tim više nema potrebe.

Pogledajte kako da dođete do Lite mode opcije:

S jedne strane Google kaže da su telefoni koji su hardverski moćniji i ne treba im pomoć ove vrste, a sa druge kompanija tvrdi da paketi s neograničenim ili velikom količinom interneta više nisu retki i da ih koristi dovoljno velik broj korisnika da se Lite mode tj. Data Saver ukine. Google naglašava i da je opcija ukinuta zbog sve jeftinijeg mobilnog interneta, koji je sve dostupniji u svim delovima sveta.

Na kraju, kompanija kaže da iako Lite mode odlazi u istoriju - Chrome tim biće posvećen zadatku da ovaj pregledač interneta ostane brz i pouzdan, kao i da što manje opterećuje čak i najpovoljnije uređaje.

Iz našeg iskustva i po našem mišljenju - ovo je greška, jer Lite mode zaista može da pomogne da se pojedini telefoni mnogo manje opterete, ali i da značajno uštede prilikom potrošnje podataka. Recimo, za mesec dana, od 24. januara do 23. februara na 1,2 GB prenesenih podataka preko mobilne mreže, ušteda je bila preko 105 megabajta, što je gotovo 10% mesečne kvote, a to nije malo ni po jednom osnovu.

Da li vi koristite Data Saver ili Lite mode i da li će vam nedostajati?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mtel

Pa da nisu oni u našim mrežama

Miki

E moj Google, ne "živiš" ti u Srbiji gde nas deru za internet.