STIŽE NOVA OPCIJA ZA CHROME, EVO ŠTA NAS ČEKA: Pomaže u čuvanju lozinki, ali se preporučuje opreznost | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STIŽE NOVA OPCIJA ZA CHROME, EVO ŠTA NAS ČEKA: Pomaže u čuvanju lozinki, ali se preporučuje opreznost

Prozor koji se otvara kada se čuva neka lozinka dobija dodatno polje pod naslovom "Note“, a za sada se kao najveći problem prepoznaje potencijalna opasnost od curenja podataka.

 Google Chrome 2 Izvor: SmartLife / Google

Google testira novu opciju za Chrome, a u pitanju je dodatak koji bi mogao da poboljša čuvanje lozinki u pregledaču, naravno uz adekvatnu zaštitu.

Chrome nudi mogućnost da se šifre za pristupanje web sajtovima brzo i lako sačuvaju, što je korisno ako se pregledač koristi na više uređaja, jer omogućava jednostavno pristupanje bez potrebe da se podaci unose svaki put.

Možda će vas zanimati

Istina je da drugi password menadžeri mogu bolje da odrade posao, te da ponude dodatne opcije – na primer unošenje beleški uz lozinke, a kako bi se sačuvale i druge korisne informacije.

Google sada i sam radi na toj funkciji, a prvi put je primećena u okviru Google Chrome Canary verzije koja inače služi za testiranje novih dodataka.

To znači da se beleške u zvaničnoj Chrome verziji neće pojaviti odmah, pa će korisnici još neko vreme morati da sačekaju na opciju koja dozvoljava upisivanje drugih informacija pored sačuvanih lozinki – poput mejl adrese koja je u vezi s nekim nalogom, sigurnosnih pitanja i odgovora koji služe za povraćaj izgubljenih podataka, datuma kada je lozinka poslednji put izmenjena, te svega onog što nekome kasnije može da osveži pamćenje.

Pogledajte kako izgleda nova opcija:

Prozor koji se otvara kada se čuva lozinka tako dobija dodatno polje pod naslovom "Note“, a za sada se kao najveći problem prepoznaje potencijalna opasnost od curenja podataka. Nije poznato koliko će beleške biti zaštićene, što je važno nakon skorašnjih napada u vezi s RedLine malverom, koji je već uspevao da krade lozinke iz Chrome pregledača (o tome čitajte ovde).

Mnogo je razloga da se oberučke prihvate nove beleške uz lozinke, ali eksperti preporučuju opreznost. Ukoliko bi napadači ukrali i druge osetljive informacije, ranjivost bi se značajno povećala. Ukradene šifre napadačima često ne znače mnogo, jer moraju da zaobiđu mere zaštite poput dvofaktorske autentifikacije, pa tragaju za svakom dostupnom informacijom koja bi mogla da pospeši napade.

Pogledajte kako radi password menadžer za Chrome:

Pogledajte

01:31
Google password menadžer za Chrome VIDEO
Izvor: Google
Izvor: Google

Password menadžeri su bolji izbor, jer nude jaku enkripciju i druge sigurnosne alate, a tako će ostati sve dok Google ne objavi da uz nove beleške stižu i jače mere zaštite.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

v1ad

Najbolje da cu da dozvolim Guglu da mi pridje lozinkama.