GOOGLE ĆE I DALJE PRATITI PONAŠANJE KORISNIKA: Opcija koja menja kolačiće prelazi i na Android aplikacije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE ĆE I DALJE PRATITI PONAŠANJE KORISNIKA: Opcija koja menja kolačiće prelazi i na Android aplikacije

Google projekat Privacy Sandbox ograničava ono što oglašivači mogu da saznaju o korisnicima, te količinu podataka koju mogu da prikupe.

 Android aplikacije Izvor: Pexels/ Tracy Le Blanc

Google već neko vreme ima plan da ograniči praćenje podataka u okviru Chrome pregledača, a sada se širi i na Android aplikacije.

U pitanju je blokiranje kolačića drugih kompanija uz pomoć kojih se prate aktivnosti korisnika, da bi se oglašivačima ponudile informacije za što bolje ciljane reklame.

Možda će vas zanimati

I druge kompanije imaju slične prakse, pa i Apple, Microsoft i Mozilla takođe blokiraju tuđe kolačiće.

Skeptici su još u junu 2021. godine istakli da se radi o promenama koje oglašivače primoravaju da se za neophodne informacije obraćaju direktno kompanijama, što znači prednost na tržištu.

Google projekat Privacy Sandbox ograničava ono što oglašivači mogu da saznaju o korisnicima, te količinu podataka koju mogu da prikupe. Nije Google jedini – Apple od developera aplikacija traži da korisnike pitaju za dozvolu pre nego što počnu da ih prate. Takve promene su veliki udarac za kompanije kao što je Facebook (Meta), koje zavise upravo od informacija o ponašanju korisnika – Meta tvrdi da će je izmene koje je napravila kompanija Apple do kraja 2022. godine koštati čak 10 milijardi dolara.

Kada su ograničenja za Android telefone u pitanju, promena je ozbiljna – ovaj operativni sistem koristi oko 85% vlasnika pametnih telefona širom sveta. Chrome bez kolačića na kojima se zasnivaju ciljane reklame ostaje do kraja 2022. godine, a Privacy Sandbox se sada širi i na Android aplikacije.

Kompanije rade na novom sistemu koji će ograničiti tajno prikupljanje podataka. O tome se još uvek ne zna mnogo, ali se pretpostavlja da rešenje kompanije Apple ne odgovara (čak 96% korisnika ne dozvoljava preuzimanje podataka), jer Google više zavisi od oglašavanja.

Google i Android aplikacije
Izvor: Smart Life/ @Twit Tech Podcast

Ograničavanje kolačića u Chrome pregledaču nije naišlo na pohvale, budući da se Federated Learning of Cohorts (Floc) nije dopao regulatornim telima. Eksperti su skeptični i po pitanju promena koje su u vezi sa Android aplikacijama, te kažu da će usvajanje sistema pažljivo pratiti, kako bi se osiguralo da Google ne drži monopol.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Goran

Samo mi imamo pravo da vas pratimo, ha ha ha...

Najnovije

Uređaji

Testovi