CHROME UBACIO OPCIJU KOJU SMO SVI ČEKALI: Pretraživanje po slici nikada nije bilo lakše | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CHROME UBACIO OPCIJU KOJU SMO SVI ČEKALI: Pretraživanje po slici nikada nije bilo lakše

Chrome je nedavno završio integraciju Google Lens sa verzijom ovog browsera za pametne telefone i omogućio da pretragu brzo obavljate sa slikama koje već imate u telefonu.

 Ekran sa Google pretragom se vidi u oku Izvor: Shutterstock/Flystock

Osim što Google možete pitati za neki pojam, godinama unazad dostupna je opcija pretrage po slikama. Ovo znači da možete ubaciti neku sliku ili URL ka njoj u pretragu da bi vam Google izbacio vizuelno slične slike. Sa druge strane Google Lens je aplikacija koja se oslanja na veštačku inteligenciju i detektuje karakteristične elemente na slici, a onda pretražuje internet prema njima.

 Google image search
Google image search
Izvor: Google Image Search/Edge/Screenshot

Nije tajna da Google voli integraciju svojih servisa, pa se nismo previše začudili kada je objavljena integracija Google Lens servisa u Chrome za Android. Ako ste primetili da se pored mikrofona u desnom uglu polja za pretragu u Chrome pojavila i slika kamere, onda već imate svežu verziju Chrome browsera koja ima ovu funkcionalnost.

Možda će vas zanimati

Pored ikonice mikrofona koja vam omogućava da izdiktirate pretragu, klikom na kameru otvarate Google Lens sa dve opcije: pretragom onoga što vidi kamera ili odabirom neke od slika iz galerije. Potonje je novina, jer sada Lens funkcioniše i sa svim slikama koje imate na telefonu.

Kako to radi

Ovo suštinski znači da kada vidite nešto na slici u telefonu što vas interesuje, dovoljno je da otvorite Chrome, kliknete na pretragu po slikama i odaberete onu koja vas interesuje. Google Lens će detektovati delove slike koje može da pretraži, a vi možete da ga usmerite na deo slike ukoliko vas zanima samo neki deo slike.

Ono zbog čega Google Lens nervira korisnike je činjenica da je fokus pretrage stavljen na proizvode koji mogu da se kupe, pa ćete često dobijati pretrage koje rezultuju farmerkama ili majicom sličnom onoj koju nosi neko na slici. Evo kako radi ovaj servis i za šta možete da ga koristite:

Kako radi Google Lens
Izvor: YouTube/Google

Desktop

Pretraga na Chrome za desktop i dalje nema implementiranu ovu funkciju, već je potrebno da odete na images.google.com da biste dobili opciju pretrage po slikama. Čak ni Chrome verzija za tablete nema ovu opciju, kao ni Chrome za iOS, ali verujemo da će to uskoro da se promeni i da će Lens integracija biti dostupna na većini platformi.

Drugi proizvođači

U međuvremenu treba podsetiti i da drugi proizvođači nude neke svoje verzije pretraga, pa tako Samsung ima integrisanu Bixby Vision pretragu za sve slike iz galerije preko jednog klika, ali je ona znatno ograničenija od onoga što nude Google Image Search ili Lens servisi.

 Samsung Bixby Vision pretraga slike iz galerije
Samsung Bixby Vision pretraga slike iz galerije
Izvor: Bixby Vision/Screenshot, Marko Nešović

Osim pretrage preko telefona, Google je stavio na raspolaganje svoju celu bazu podataka za pretragu korišćenjem slika, a evo kratkog uputstva kako da to uradite na desktop računaru.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djef

Ovo postoji odavno

Ja

Konačnooo. Ovo je toliko falilo mnogo puta.