INTEL JE PRE TAČNO 50 GODINA PROMENIO SVET: Kako je prvi mikroprocesor doneo revoluciju među računare | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INTEL JE PRE TAČNO 50 GODINA PROMENIO SVET: Kako je prvi mikroprocesor doneo revoluciju među računare

15. novembra 1971. godine kreiran je Intel 4004 mikroprocesor, prvi računarski čip smešten na silicijum.

 Intel C4004 Izvor: SmartLife / Wikipedia

Godine 1969. Nippon Calculating Machine tražio je od kompanije Intel da dizajnira 12 posebnih čipova za novi digitron sa štampačem. Inženjeri Federiko Fagin, Stenli Mazor i Ted Hof su, umorni od dizajniranja različitih čipova za različite kompanije odlučili da umesto četiri naprave jedan čip koji može da se programira i koji će moći da se koristi za mnoge proizvode.

Možda će vas zanimati

Korišćenjem svega 2.300 tranzistora, ovaj legendarni trio je dizajnirao 4004 mikroprocesor. Ono što je bilo specijalno za 4004 je činjenica da su podaci mogli da se kreći kroz čip. Maleni čip dužine skoro 1,5 cm imao je radni takt na 750 kiloherca i mogao je da obradi oko 92.000 operacija u sekundi. Današnji računari su malo drugačiji nego tad:

Poređenja radi, moderni Intel Core i9 iz 2020. godine ima oko 77 miliona tranzistora i radi na 5.200.000 kiloherca.

 Intel Core i9 Extreme
Intel Core i9 Extreme
Izvor: SmartLife / Intel

Od ogromnih sistema do personalnih računara

Pre mikroprocesora, ljudi su bili zavisni od IBM računara koji su čuvani u zatvorenim sobama, i bili toliko skupi da je za slučaj požara korišćen inertni gas argon. Napomenućemo da se argon više ne koristi, jer on gasi požar kao i CO2, fizički eliminišući kiseonik iz prostorije, čime se onemogućava da vatra gori. Ne treba naglašavati da su, u slučaju požara radnici morali hitno da se evakuišu, da gas, pored vatre ne bi ugasio i njih.

Možda će vas zanimati

Bušene kartice

Operatori su unosili jednostavne komande u IBM računare preko bušenih kartica koje su ubacivali u Teletype mašine. DEC je u to vreme prodavao PDP-8 mini računare laboratorijama i firmama, a prosečna težina ovih mini računara iznosila je oko 115 kilograma.

IBM PC 5170 otpakivanje
Izvor: YouTube / LGR

Evolucija čipova za personalne računare

Intel je 1972. godine predstavio osmobitni 8008 mikroprocesor sa 3.500 tranzistora, 16-bitni 8086 sa 29.000 tranzistora 1978. godine, spodobnog da obradi preko 710.000 operacija u sekundi. IBM je iskoristio narednu iteraciju Intel 8088 za svoj prvi personalni računar - IBM PC Model 5150. Danas smo na pragu kvantnih računara koji donose svojevrsnu revoluciju na polje računara.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA