NOVI INTEL PROCESORI NEĆE PODRŽAVATI VAŠE STARE KULERE: Potpuno promenjen dizajn soketa | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI INTEL PROCESORI NEĆE PODRŽAVATI VAŠE STARE KULERE: Potpuno promenjen dizajn soketa

U poslednjih deset godina ste mogli da koristite isti kuler na vašim Intel procesorima zbog kompatibilnih rupa za motiranje, što će se promeniti krajem ove godine.

  Izvor: SmartLife / Noctua

Ako ste planirali da unapređujete svoj računar u narednih godinu dana, spremite se za još jedan neočekivani izdatak. Nakon što je AMD objavio da prelazi sa RGA na LGA soket, i Intel je najavio da će njihovi Alder Lake procesori dolaziti sa novim, redizajniranim V0 soketom.

Kada kažemo izdatak mislimo pre svega na CPU kuler, koji smo dosad mogli da menjamo sa generacije na generaciju procesora, pa je itekako imalo smisla investirati u dobar CPU hladnjak, jer ste znali da će trajati bar nekoliko generacija. I bilo je tako, bar do sad.

LGA1700 je novi Intel soket koji će morati biti promenjen, jer Intel menja arhitekturu, kombinacijom velikih i malih jezgara namenjenih različitim poslovima, koji će biti proizvedeni u 10 nm proizvodnom procesu.

Možda će vas zanimati

Prema nemačkom sajtu Igor’sLab koji je objavio ove podatke navodi da će novi soket namerno imati rupe za montiranje koje će biti namerno promenjene. Nova generacija procesora će zbog promena biti znatno niže postavljena na ploči sa visinom od 7,5 mm, naspram 8 mm koliko ima aktuelni soket H5. Prosto prepravljanje kulera bi bilo previše komplikovano, pa je Intel namerno napravio nove rupe za montiranje kako nekome ne bi palo na pamet da koristi stare kulere za nove procesore i u tom procesu ne omogući adekvatno hlađenje, koje će Alder Lake procesorima itekako biti bitno.

Pravougaoni dizajn

Takođe, novi Alder Lake procesori neće biti četvrtasti, već izraženo pravaougaoni, ali će u paketu dolaziti BOX kuler kompatibilan sa novim pločama. Intel je već sedam godina koristio 14 nm proizvodni proces, a više od toga poznate rupe za montiranje hladnjaka, sa malim odstupanjima koja su se rešavala adapterima. Sada imamo novu 10 nm generaciju, pravougaone procesore i LGA1700 soket sa novim rupama.

Slično se dešava i u AMD taboru, ali prema informacijama koje smo sada dobili, novi soket ne zahteva nov kulere i rupe za montiranje ostaju na istim mestima, a menja se samo tip soketa.

Uostalom ide toplo leto, pa i ako ne kupujete novi računar, bar ga očistite i spremite za tropske temperature.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA