KUPUJETE KLIMA UREĐAJ? Saveti koji će vam pomoći da odaberete pravu klimu za svoj prostor | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUPUJETE KLIMA UREĐAJ? Saveti koji će vam pomoći da odaberete pravu klimu za svoj prostor

Temperature vazduha rastu, a noći su sve toplije - vreme je za klima uređaj, zar ne?! Ovo je vaš praktičan vodič s informacijama o tome šta bi sve trebalo da proverite pre kupovine klime.

 Klima uređaj Izvor: YouTube / RoyTechTips / ScreenShot

U svetu je tokom 2021. godine isporučeno šest miliona sobnih klima uređaja, što je povećanje od gotovo 10 posto u odnosu na 2020. godinu.

Temperature iz godine i godine rastu, a sobni klima uređaji su jeftina i energetski efikasna alternativa za hlađenje jedne ili dve prostorije.

Možda će vas zanimati

Prosečno domaćinstvo troši u EU gotovo 13 posto svog godišnjeg kućnog budžeta za komunalne usluge, prema Energy Star istraživanju.

Zato je i jako važno odabrati pravu jedinicu za hlađenje, jer ona, osim što mora da vas rashladi mora i da troši što manje struje i drugih resursa, koji se povremeno menjaju i/ili dopunjuju.

Ono od čega naši ljudi najčešće polaze je jačina klime, što jeste jedan od faktora koji bi trebalo uzeti u razmatranje prilikom kupovine, ali je daleko od toga da je jedini, jer jačina klime vam neće rešiti prostor s nekim drugim stvarima.

Premali klima uređaj teško će ohladiti neadekvatno veliku prostoriju, dok će preveliki odnosno prejak prebrzo hladiti prostor i neće istovremeno uklanjati dovoljno vlage, pa ćete zbog toga sedeti, raditi ili ležati u hladnom, ali vlažnom prostoru.

Prilikom kupovine klima uređaja pre svega morate da znate tačnu veličinu prostorije koju ćete hladiti ili i grejati, kako biste doneli odluku između malog, srednjeg ili velikog klima uređaja. Raspitajte se i koliko energije troši uređaj koji uđe u uži izbor. Ukoliko je prostorija izložena direktnoj svetlosti, povećajte snagu za 10 posto od preporuke za prostor u koji ugrađujete klima uređaj, odnosno smanjite potrebnu snagu za 10 posto ako je prostorija manje osunčana i često u hladu.

Ipak, ako se jedinica za hlađenje nalazi u kuhinji tad se dodatno posavetujte sa stručnjacima prilikom kupovine i naglasite im da ćete klimu držati u kuhinji.

Inverteri su danas popularni

Jedna od ključnih karakteristika klima uređaja novije generacije jeste Inverter tehnologija, koja omogućava brzo postizanje željene temperature, bez obzira na to da li je u pitanju grejanje ili hlađenje.

Ova inovacija omogućava daleko manju potrošnju, a samim tim donosi i velike uštede na kraju meseca, što čini ove uređaje odličnim rešenjem za grejanje u prelaznom periodu, tokom zime i posebno u letnjem periodu. Inverter omogućava smanjenje potrošnje energije do čak 70 odsto pri odredbenim uslovima, što klima uređaje sa ovom tehnologijom čini energetski efikasnijim.

Za razliku od kompresora na standardnim klima uređajima, koji se isključuju i uključuju da bi se podesila temperatura, uređaji koji poseduju inverter uglavnom neprekidno podešavaju brzinu kompresora da bi se održali željeni nivoi temperature. To minimalno variranje štedi energiju i obezbeđuje hlađenje, ali i grejanje koje je u svakom smislu efikasnije.

Buka je važna i fleksibilno upravljanje

Ne zaboravite čak ni na buku koju uređaj proizvodi - neće vam biti baš prijatno danju, a posebno noću, ako je klima uređaj bučan. Proizvođači će uvek naznačiti najmanji nivo buke, ali je pitanje koliko će klima uređaj biti bučan pri najvišim radnim aktivnostima, a ne samo pri najštedljivijim. Nekad će vam jednostavno trebati jače hlađenje, ako je prostorija koju hladite na zapadnoj strani, s koje dolazi direktno sunčeva svetlost.

Savetujemo vam da proverite najpre šta je to što nude najskuplji uređaji, koje su to njihove karakteristike i funkcionalnosti koje bi vam mogle dobro doći. Na primer, nema smisla hladiti maksimalno prostor ako u njemu ne boravite sve vreme - rešenje je mogućnost programiranja ili još bolje daljinska kontrola i kontrola putem aplikacije na pametnom telefonu ili čak u vožnji automobilom.

Sve veći broj automobila podržava smart home rešenja koja se mogu kontrolisati preko ekrana u vozilu, a sve ovo je preko Android i Apple rešenja odavno dostupno i kod nas - da ne govorimo i o klima uređajima koje je i u Srbiji odavno moguće kontrolisati sa udaljenog mesta, dok je jedinica povezana na smart home sistem ili makar Wi-Fi mrežu.

Gde ćete ugraditi klimu i druga mesta

Prilikom ugradnje u prostoriju pripazite u koji deo prostorije ugrađujete klimu, jer je za adekvatno hlađenje prostora bitno usmeriti vazduh u centar prostorije, ne po njenim krajevima. Možda nećete moći da smestite jedinicu na takvu poziciju u prostoriji - prekontrolišite zato pre same kupovine da li odabrani klima uređaj omogućava usmeravanje vazduha udesno i ulevo.

Nemojte da smeštate jedinicu za hlađenje u blizini uređaja koji stvaraju toplotu (televizori, razne sijalice ili lampe, kuhinjski uređaji). Ne zaboravite ni na to da vam klima uvek mora biti lako dostupna zbog filtera koje ćete možda morati češće da menjate ili čistite, ako želite da klima uređaj dugo vremena ispravno radi i izbacuje kvalitetan vazduh.

 Klima uređaji Izvor: Mohamed Hassan / Pixabay

Duža garancija ili standardna?

Trajanje garancije, takođe može vam reći ponešto o kvalitetu i pouzdanosti marke čiji uređaj planirate da kupite. Ako se radi o manje poznatoj ili gotovo nepoznatoj robnoj marki vrlo je često strategija takvih brendova da daju veći broj godina garancije, ali je pitanje koliko ćete dugo čekati na popravku ukoliko se nešto pokvari usred leta i paklenih vrućina.

Dugotrajna garancija, iako deluje umirujuće i psihološki stvara osećaj sigurnosti, je nekad zaista trik, pa zato nemojte da vas bude sramota da pitate prodavca koliki je procenat uređaja koji se vraćaju na reklamaciju od brenda koji biste izabrali i koliko dugo morate da čekate na servis da završi popravak, odnosno koliko je prosečno uređaj na servisu.

Ovo su stvari koje bi prodavac morao da zna i nemojte pristajati na kupovinu uređaja, ako ne umeju da vam kažu nešto od ovoga - birajte one uređaje kod kojih su ti podaci poznati.

Šta biste vi još dodali na listu ovih saveta?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA