KOJI PREČIŠĆIVAČ VAZDUHA DA KUPITE: Obratite pažnju na filtere, ali i na druge opcije koje ovi uređaji nude! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOJI PREČIŠĆIVAČ VAZDUHA DA KUPITE: Obratite pažnju na filtere, ali i na druge opcije koje ovi uređaji nude!

Pogledajte dva prečišćivača vazduha koji, osim što na efektan i tih način pročišćavaju vazduh, posebnu pažnju privlače svojim dizajnom.

 IKEA STARKVIND Izvor: SmartLife / IKEA

Prečišćivači vazduha već neko vreme na vrhu su prioriteta za nabavku u domaćinstvima širom Srbije imajući u vidu da svest o važnosti čistog vazduha raste usled sve češće izloženosti visokoj zagađenosti vazduha širom zemlje.

Svest i razumevanje rizika, promena naših navika, ali i korišćenje tehnologije mogu da pomognu da se poboljša kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, bilo to kod kuće ili u radnom okruženju.

Možda će vas zanimati

Spoljašnji vazduh koji ulazi u prostor u kojem boravimo, isparljiva organska jedinjenja iz proizvoda za čišćenje i prašina od čišćenja i usisavanja, su samo neki od primera.

Zato, da bismo bolje razumeli rizike i poboljšali vazduh u zatvorenom prostoru, dobro je biti svestan nekih uobičajenih izvora i zagađivača.

Među najčešćim kućnim zagađivačima su:

  1. Čvrste materije (PM) - Male čvrste čestice kakve su prašina i ostaci od kuvanja ili grejanja na čvrsto gorivo – drvo, mogu da utiču na zdravlje. Među česticama u zatvorenom prostoru smatraju se najštetnijim po zdravlje ljudi.
  2. Ugljen monoksid (CO) i oksidi azota (NOk) - Nalaze se u isparenjima, na primer, peci i otvorena vatre - ovi gasovi mogu da iritiraju pluća, a visoke koncentracije ugljen monoksida mogu dovesti i do ozbiljnijih posledica.
  3. Isparljiva organska jedinjenja (VOC) - Prisutna su u svakodnevnim proizvodima kao što su proizvodi za čišćenje u domaćinstvu, sprejevi, osveživači vazduha, omekšivači, boje i lepkovi. Ova jedinjenja dovode se u vezu sa glavoboljom, vrtoglavicom, iritacijom očiju i respiratornih organa, pa čak i gubitkom pamćenja.
  4. Zbog svega navedenog je izbor uređaja za prečišćavanje vazduha izuzetno važna odluka u korist zdravlja, a malo ulaganje se može višestruko isplatiti.

Praktično i kvalitetno rešenje za čišćenje vazduha od čak 99,5 odsto nabrojanih izvora i zagađivača su IKEA prečišćivači vazduha - STARKVIND i FÖRNUFTIG.

 Prečišćivači vazduha IKEA STARKVIND i FÖRNUFTIG Izvor: SmartLife / IKEA

FÖRNUFTIG: Mali, ali moćan saveznik

IKEA FÖRNUFTIG možete da postavite bilo gde u sobi ili da ga čak okačite na zid - horizontalno ili vertikalno, a njegov sistem za sprovođenje kabla će vam pomoći da ih lepo uredite. Ovaj prečišćivač vazduha ima i veliku ručku za lako prenošenje, imajući u vidu da je predviđen za manje sobe, do 10 metara kvadratnih. Prednja ploča se lako skida i presvučena je tkaninom u sivom dezenu, a dostupan je u beloj i crnoj boji sa rasklopljivim postoljem.

FÖRNUFTIG koristi napredni sistem filtera, koji se lako instalira i menja nakon iskorišćenog kapaciteta. Osnovni se isporučuje sa prečišćivačem, dok se plinski - filter za gas, kupuje nezavisno od proizvoda i postavlja iza osnovnog filtera. Filter za čestice je optimizovan za apsorpciju približno 99,5 procenata manjih čestica u vazduhu, poput PM2.5 čestica, prašine i polena (PM2.5 su male čestice koje mogu da se udahnu, veličine 0,1 - 2,5 mikrona). Filter za gas prečišćava vazduh apsorbujući miris dima, arome nastale pri kuvanju, kao i druge neprijatne mirise.

Može da se podesi na tri različite brzine i na taj način dodatno prilagoditi potrebama u okviru određenog prostora. Uređaj ima i noćni režim u kojem radi u takozvanom režimu pripravnosti sa smanjenom potrošnjom energije.

Sa ugrađena oba filtera, stopa dovoda čistog vazduha (CADR) pri najvećoj brzini ventilatora iznosi 120 m3/h, odnosno 25 m3/h pri najmanjoj, dok nivo buke pri najvećoj brzini ventilatora iznosi 60 dB, odnosno 28 dB pri najmanjoj. Snaga prečišćivača iznosi 14 W, težina sa oba filtera je oko tri kilograma.

Cena FÖRNUFTIG prečišćivača je 5.999 RSD i dostupan je u robnoj kući IKEA i onlajn. Cena osnovnog filtera za čestice je 799 RSD, a dodatnog filtera za gas je 1.299 RSD.

IKEA FÖRNUFTIG VIDEO
Izvor: IKEA

STARKVIND: Za osveženje vazduha i enterijera

IKEA STARKVIND prečišćivač vazduha je većeg obima ali i sa nešto većim kapacitetima od prethodnog. Nudi više pametnijih opcija za kontrolisanje i upravljanje, ali je i dalje mobilan i izrađen od materijala jednakog kvaliteta.

STARKVIND je dostupan u dve boje - beloj i crnoj, isporučuje se sa držačima i ima inteligentno rešen sistem sprovođenja kabla, koji istovremeno može da bude dovoljno dug, a da ne opterećuje prostor. Prednji panel se lako skida, a presvučen je tkaninom, kao i delovi na kružnim bokovima.

STARKVIND poseduje isti sistem filtera koji se montiraju i zamenjuju veoma lako kao i kod FÖRNUFTIG prečišćivača.

Ovaj uređaj poseduje i jednu super moć - može da se umreži sa IKEA Smart Home sistemom putem TRÅDFRI mrežnog dodatka, nakon čega je moguće kontrolisati njegov rad putem aplikacije. Na taj način se mogu proveriti kvalitet vazduha ili podesiti tajmeri za čišćenje vazduha, što znači da možete da upravljate prečišćivačem iako niste u istom prostoru. Naravno, manuelne kontrole su dostupne na vrhu uređaja.

Pogledajte oba prečišćivača vazduha izbliza:

Sve opcije pročišćavanja dostupne na FÖRNUFTIG modelu prisutne su i na STARKVIND prečišćivaču, ali je njegova snaga dovoljna za prostorije do 20 kvadratnih metara. Takođe, na ovom modelu nije potrebno da proveravate filter ručno jer će LED indikator zasvetleti kad se javi potreba za proverom ili menjanjem filtera.

Stopa dovoda čistog vazduha (CADR) pri najvećoj brzini ventilatora iznosi 240 m3/h, odnosno 50 m3/h pri najmanjoj, nivo buke pri najvećoj brzini ventilatora oko 51 dB, odnosno 24 dB pri najmanjoj. Najveća snaga prečišćivača je 25 W, a težina STARKVIND modela je 5,9 kilograma. Ove specifikacije se odnose na prečišćivač u koji su ugrađeni i filter za čestice i filter za gas.

Cena STARKVIND prečišćivača je 14.999 RSD i dostupan je u robnoj kući IKEA i onlajn. Cena osnovnog filtera za čestice je 1.299 RSD, a dodatnog filtera za gas je 1.999 RSD.

STARKVIND uređaj je dostupan i u još jednoj varijanti - u vidu pomoćnog stočića u koji je ugrađen, tako da ima praktičnu funkciju i štedi prostor. Dizajniran je u originalnom i jedinstvenom IKEA stilu, jer osim određene funkcije ima i dekorativnu i praktičnu ulogu (takvog dizajna je i, na primer, IKEA SYMFONISK zvučnik). Cena ovog STARKVIND modela je 21.998 RSD bilo da birate tamnosmeđu ili belu boju bajcovanog hrastovog furnira.

Filteri za čestice oba prečišćivača su ispitani u skladu sa standardima EN 1822-1 i ISO 29463-3 koji odgovaraju klasi EPA12 i potrebno je zameniti ih na svakih šest meseci.

 Prečišćivači vazduha IKEA STARKVIND i FÖRNUFTIG Izvor: SmartLife / IKEA

Prečišćivači IKEA STARKVIND i FÖRNUFTIG su sjajan izbor, jer su dostupni po povoljnim cenama u skladu sa performansama, odlično su dizajnirani i ulepšaće svaki prostor u kojem se koriste. Lako se održavaju i prenose, tihi su i ne zahtevaju period prilagođavanja na upotrebu, a rade ono što je neophodno - vazduh oko nas čine kvalitetnijim, zdravijim i prijatnijim za udisanje.

Više detalja pre kupovine možete pogledati i onlajn i razmotriti opcije dostave na adresu, do distributivnih centara u blizini vašeg doma ili ih preuzeti u robnoj kući IKEA.

Verujemo da će kupci biti zadovoljni svim aspektima korišćenja STARKVIND i FÖRNUFTIG prečišćivača. Mi svakako jesmo!

IKEA STARKVIND air purifier VIDEO
Izvor: IKEA

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tanja

Prvi link kada se potraži recenzija na internetu kaže da je slab i da ga ne preporučuju

SmartLife

@Tanja Do 10 metara kvadratnih, lepo smo objasnili sve. Ne očekujte čuda, nego realno sagledajte mogućnosti uređaja i čitajte tekst kako smo napisali, potrudili smo se sve da objasnimo :) Šta kažu za drugi, valja li on?!

Hid

Šaomi 3H ima pravi HEPA filter (onaj sivi) ali trgovci šamaraju. U Nemačkoj uredjaj košta 80-90evra a u Srbiji ga prodaju po 20-25 000 dinara dok su filteri 50% skuplji. Stvarno bezobrazno.