ODZVONILO OBIČNIM BATERIJAMA: Povlače sve nepunjive alkalne baterije iz prodaje, odsad samo punjive | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODZVONILO OBIČNIM BATERIJAMA: Povlače sve nepunjive alkalne baterije iz prodaje, odsad samo punjive

Jedna od najvećih robnih kuća bori se za očuvanje životne sredine, ali i smanjenje troškova energije.

  Izvor: MONDO portal.

Do oktobra 2021. godine biće povučene sve obične baterije, svih veličina i oblika, alkalnog tipa, koje nisu punjive, objavila je najpoznatija robna kuća iz Švedske.

Kompanija IKEA saopštila je da alkalne nepunjive baterije imaju ogroman negativan uticaj na izvore obnovljive energije, ali i na životnu sredinu.

Možda će vas zanimati:

Robna kuća je saopštila da je zabrinuta zbog rezultata istraživanja, koje je pokazalo da su obične baterije, koje nisu punjive i bacaju se nakon jedne upotrebe, izuzetno veliki zagađivači životnog okruženja ne samo u urbanim sredinama, nego i prirode uopšte. “Korisnici ne odlažu baterije na pravi način i dospevaju u životno okruženje i prirodu, kojima nanose nepopravljivu štetu“, objavila je robna kuća prisutna i u Srbiji, koja otpočinjući kampanju “life-cycle assessment“, kojom želi da još više skrene pažnju na važnost očuvanja prirodne sredine i doprinese tom cilju.

Kompanija je između septembra 2018. godine i septembra 2019. prodala preko 300 miliona alkalnih baterija širom sveta. Prema proračunima urađenim nakon istraživanja zamena tih baterija punjivim smanjilo bi količinu toksičnog otpada za najmanje 5.000 tona. Proračun je izvršen na bazi samo 50 punjenja punjivih baterija, a istina je da se one mogu puniti mnogo više puta, što samo podiže količinu smanjenog toksičnog otpada.

Istraživanje sprovedeno u ime švedske robne kuće pokazalo je da su nikl metalhidrid baterije bolje rešenje posmatrano dugoročno, zbog velikog broja ciklusa punjenja, od običnih baterija, koje se bacaju nakon jedne upotrebe. Ako se NiMH tj. Ni-MH baterije nakon potrošenog životnog ciklusa odlažu na pravi način i recikliraju to je za obnovljive izvore energije i životnu sredinu daleko bolje, nego konstantno trošenje običnih alkalnih baterija.

 Jedan isti punjač za sve uređaje Evropska Komisija Izvor: SmartLife/Evropska Komisija

Robna kuća će raditi na podizanju svesti ljudi o važnosti recikliranja i pravilnog odlaganja baterija i do oktobra 2021. godine u svojim uređajima isporučivaće samo punjive baterije i prodavati isključivo takve u svojim prodavnicama svuda u svetu.

Zamena nepunjivih baterija punjivim neće značajno uticati na cenu krajnjeg proizvoda u kojima se one budu koristile, dok će korisnici biti u prilici da biraju baterije kapaciteta, koji njima odgovara.

Da li vi vodite računa o odlaganju i korišćenju baterija?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi