ROBOT OBAVLJA SLOŽENE HIRURŠKE ZAHVATE BEZ LJUDSKE POMOĆI: Mašina dominira u operacionoj sali | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ROBOT OBAVLJA SLOŽENE HIRURŠKE ZAHVATE BEZ LJUDSKE POMOĆI: Mašina dominira u operacionoj sali

STAR robot je izveo operaciju koja je za cilj imala spajanje creva, a radi se o vrlo komplikovanom laproskopskom zahvatu – intervencije na mekanim tkivima robotima predstavlja problem zbog nepredvidivosti.

 STAR robot Izvor: Smart Life/ John Hopkins

Roboti su još pre nekog vremena pronašli svoje mesto u medicini – kao pomoćnici, negovatelji, ali i kao hirurzi koji su sposobni za složene operacije.

Ljudski lekari sve više strahuju za svoje poslove, a prema izveštajima s univerziteta John Hopkins imaju i razloga za to – jedan robot je uspešno obavio komplikovani hirurški zahvat.

Možda će vas zanimati

U pitanju je Smart Tissue Autonomous Robot (STAR), a eksperti ističu da je tešku operaciju obavio bolje od ljudskih lekara.

Ovo je ozbiljan korak ka automatizaciji medicine, a STAR nije prvi robot koji je napravljen da leči i spasava živote.

Sredinom 2020. godine su u fokusu na primer bili roboti koji zašivaju rane nakon operacija – Motion2Vec. Radi se o vitalnom delu medicinskog procesa, koji je često monoton, budući da se isti pokreti ponavljaju i po nekoliko stotina puta. Zahvaljujući zajedničkim naporima kompanije Intel i Berkley univerziteta taj posao bi uskoro mogli da preuzmu roboti koji o zatvaranju rana uče iz video snimaka. Proces edukacije je zamišljen tako da AI proučava snimke operacija, te zahvate koje prave ljudski doktori. Koncentriše se na ušivanje rana, i to tako što radnju razlaže na pojedinačne pokrete, a nakon toga je ponavlja s velikom tačnošću.

Motion2Vec roboti su tek jedan u moru primera, a Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) je otišao dalje, budući da se specijalizovao za laproskopsku hirurgiju. U pitanju je metoda koja nije invazivna, jer se zahvati obavljaju kroz male rezove. Zbog toga su ove operacije komplikovane, te zahtevaju veštinu i ne ostavljaju mnogo prostora za greške.

STAR robot je izveo operaciju koja je za cilj imala spajanje creva, a radi se o vrlo komplikovanom laproskopskom zahvatu – intervencije na mekanim tkivima robotima predstavlja problem zbog nepredvidivosti. Mašina je bila opremljena instrumentima za ušivanje i sistemom koji je omogućio ekstremno tačnu vizuelizaciju.

STAR robot
Izvor: Smart Life/ @The Independent

Trodimenzionalni sistemi mašinskog vida (MV) su ključni za kreiranje pametnijih i bezbednijih robota, a eksperti ističu da je STAR prvi robot koji može da planira, da se prilagođava i da zahvate na mekanim tkivima obavlja uz minimum ljudske podrške.

Robot-hirurg je ovu operaciju izveo potpuno samostalno, a u pitanju je četvrti uspešan zahvat. Zahvati su obavljeni na četiri svine, i to bez greške. Nije poznato da li su životinjama pomoć bila neophodna, ali se ističe da su sada dobro.

Ovo je veoma važan korak za sigurniju i efikasniju medicinu, u kojoj će lekari verovatno izgledati malo drugačije nego što smo navikli. Možda kao humanoidni robot Ameca.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi