ROBOT U KUĆI, ROBOT NA NJIVI: Kad se korov uništava laserima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ROBOT U KUĆI, ROBOT NA NJIVI: Kad se korov uništava laserima

Skoro da je nemoguće pronaći njivu, baštu ili voćnjak u kojima nema bar neke korovske biljke – u Srbiji su najčešći divlji sirak, palamida, ambrozija i zubača.

 Robot na njivi Izvor: Smart Life/ Carbon Robotics

Roboti polako zauzimaju prostore koji su nekada pripadali isključivo čoveku – čiste, grade, leče, zabavljaju, a svoje mesto su pronašli i na njivi.

Mašine bi uskoro mogle da utiču i na smanjenje upotrebe pesticida, a posebno roboti kompanije Carbon Robotics.

Možda će vas zanimati

Radi se o autonomnom robotu koji je otporan na vodu, što znači da može da radi i u lošim vremenskim uslovima.

Primarni cilj mu je da detektuje i ukloni korov, a bez upotrebe hemikalija.

Glavni neprijatelj korovskih biljaka tako više nisu otrovi, već laseri. To koristi i čoveku, budući da su pesticidi jedan od glavnih problema u ishrani, ali i u očuvanju životne sredine.

Skoro da je nemoguće pronaći njivu, baštu ili voćnjak u kojima nema bar jedne korovske biljke – u Srbiji su najčešći divlji sirak, palamida, ambrozija i zubača. Ove samonikle biljke mogu da postanui prava napast, jer su često jako otporne, a mogu da budu i otrovne, ili opasne po krajnji prinos i zdravlje kulture koja se gaji. Osnovna preporuka je prevencija, a kada do zakorovljavanja dođe onda se uglavnom bira odgovarajući otrov.

Mali roboti bi mogli da ponude zdravije rešenje, a mašine iz Carbon Robotics imaju AI skener i više kamera koje su povezane na superkompjuter, zahvaljujući čemu robot može da razlikuje poželjne od nepoželjnih biljaka, i to u realnom vremenu. Na taj način se čuvaju usevi, dok se korov uklanja.

Uništavanje korova bez pesticida
Izvor: Smart Life/ @John Koetsier

Roboti mogu da rade bez pauze, tako da se korov plevi na vreme. Odsustvo otrova bi značilo ogroman napredak u poljoprivredi, budući da pesticidi ostaju u zemlji dugo nakon upotrebe. Iz kompanije tvrde da samo jedan robot može da uništi oko 100 hiljada korovskih biljaka za sat vremena.

Jedini problem je to što roboti još uvek koriste fosilna goriva, te to što su skupi.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Drugi problem je što svaka zemlja traži ispočetka "da se zbuni", da se drugačije rasporede hranljive materije svaki put pred sadnju, da ne bi stare preostale bolesti mutirale u nove i jače, u prevodu da bi dobre biljke preovladale. Prema tome, roboti će još dugo dugo stajati u hladovini.