SAMOVOZEĆI ELEKTRIČNI TRAKTOR: 67 senzora, 6 kamera i cena od 35.000 evra | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAMOVOZEĆI ELEKTRIČNI TRAKTOR: 67 senzora, 6 kamera i cena od 35.000 evra

I industrija poljoprivrede može da iskoristi najnoviju tehnologiju koja je uobičajna za električna vozila.

  Izvor: Facebook/ Printscreen/ Ztractor

Popularnost električnih automobila se popela na najvišem nivou u toku 2020. godine i uveliko se zadržila u tekućoj godini.

Sve više proizvođača se odlučuje za elektrifikaciju, odnosno proces prelaska na električni pogon.

Možda će vas zanimati:

Zbog toga ne čudi da i drugi načini transporta dobijaju svoje električne verzije, ali isto tako i vozila koja se pretežno koriste u poljoprivrednoj industriji. Električni traktori su u prvoj fazi komercijalnog razvoja, neki bi rekli i u najuzbudljivoj fazi zbog svih tehnološlkih i ekoloških mogućnosti. Takva električna vozila proizvodi kompanija Ztractor

Oni u svojoj ponudi imaju tri modela, Bearcub 24, Mars 45 i SuperPilot 125. Bearcub 24 je najmanji model i namenjen je za manje organske farme. Može da radi sa najmanje 130 useva, od najpopularnijih povrća do bobičastog voća i ostalih plodova. Ovaj model se ističe u radu u vinogradima i voćnjacima, jer ima sposobnost prskanja grožđa bez upravlja, ograničavajući nepotrebno izlaganje hemikalijama.

Mars 45 je sa druge strane solidan izbor bez obzira na veličinu farme, ističe osnivač kompanije Ztractor, Bakur Kvezereli. Može da koristi više od 250 useva, uključujući krompir, pasulj, korenasto povrće, itd... Za razliku od pređašnjeg modela može da koristi 150 raznih traktorskih dodataka kao što su rotaciona traktorska freza, plugove za oranje... SuperPilot 125 je najveći model koji se koristi za velike hektarske farme. Taj model radi sa 50 priključaka, uključujući kultivator, diskovnu podlogu i 12-rednu sadilicu... SuperPilot 125 se koristi za oko 80 useva kao što su pšenica, pirinač, soja, kukuruz...

Najmanji model košta oko 42.000 dolara (~35.000 evra), ali ta kompanija sprovodi istraživanje kako bi odredila najkonkurentniju tržišnu cenu.

"Farmeri mogu da koriste svoje tablete, računare i telefone kako bi postavili granice do kojih ovi potpuno električni traktori mogu da se kreću, ali onaj ko upravlja mora da ostane u dometu traktora od 8 kilometara. Pored granica, mogu da postave upustva i da implementiraju instrukcije koristeći mrežu mapa Ztractor-a, svi modeli poseduju "Drugi nivo" mogućnosti autonomije. Unapređeni sistem zaštite od 67 senzora, šest kamera i GPS-a, omogućava Bearcub 24 modelu da prikuplja podatke u realnom vremenu dok radi na polju" - ističe Kvezereli u intervjuu za Cleantechnica.

Bearcub koristi bateriju kapacita 24 kWh koja nudi osam sati upotrebe jednim punjenjem. Model Mars može da izvuče deset sati, dok SuperPilot 125 sati sa jednim punjenjem baterije. Ipak, napominju da će raditi na poboljšanju baterija uz pomoć novih tehnologija. Životni vek ovih traktora je 15 i više godine, ali iz te kompanije dodaju da je potrebno da se zameni baterija posle osam godina korišćenja.

Iz ove kompanije su istakli da će njihovi električni traktori biti dostupni u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. Trenutno je samo Bearcub 24 dostupan za kupovinu, dok će se modle Mars pojaviti u toku ove godine, a SuperPilot 125 tek 2022. godine.

Šta vi mislite o autonomnim električnim traktorima?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA