PUNJENJE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA: Šta sve treba da znate o baterijama i punjačima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PUNJENJE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA: Šta sve treba da znate o baterijama i punjačima

Baterija električnih vozila poseduje nekoliko sličnosti sa punjenjem pametnih telefona.

  Izvor: SmartLife / Tesla

Sve više proizvođača automobila se okreće proizvodnji električnih vozila, sasvim je izvesno da će preuzeti primat u odnosu na benzince i dizelaše u godinama pred nama.

Ipak, postoji nekoliko problema pred kojim se električni automobili susreću, svakako je najveći infrastruktura stanica kod kojih možete da napunite bateriju svog vozila.

Možda će vas zanimati:

Punjenje električnog automobila nije isto kao kada bi napunili gorivo nekog vozila, potrebno vam je mnogo više vremena nego što je to slučaj sa gorivom. To može da predstavlja dodatnu prepreku u zavisnosti od toga koliko želite da se vozite. Nije lako odgovoriti na pitanje koliko je potrebno da se napuni baterija jednog vozila, pošto postoji veliki broj različitih modela električnih automobila i njihovih baterija.

Postoje tri vrste punjača za električna vozila u ovom trenutku: Spor, Brz i Rapidan. Iako iz imena možete da zaključite kakvi su to punjači, veoma je važno za svakog korisnika električnih vozila da zna razliku između istih. Brzina punjenja se izražava u kilovatima (kW). U zavisnosti od brzine, punjači dobijaju naziv, a što je veći broj to znači da je punjač brži.

Nivo 1 (sporo) punjenje: Sporo ili nivo 1 punjenje znači da je brzina punjenja ispod 7 kW. Uglavnom su takvi punjači oko 3 kW, dok postoje i spori punjači od 5 kW. Oni koriste naizmeničnu struju i treba im dosta vremena kako bi se napunila baterija, od desetine sati do nekoliko dana.

Nivo 2 (brzo) punjenje:Pokriva opseg od 7 kW do 22 kW, i može da napuni bateriju dosta brže nego spori punjač. Iako nisu baš brzi, oni će napuniti bateriju za svega nekoliko sati. Uglavnom zavisi i od modela automobila kog posedujete. Brzo punjenje isto koristi AC.

Nivo 3 (rapidno) punjenje: Rapidno punjenje je najbrži dostupni tip punjenja električnih vozila, u nju spada i brzina od 50 kW. Ne postoji maksimalna brzina ovog rapidnog punjača, te tako možete da nađete na tržištu i punjače koji nude brzinu od 350 kW. Doduše, takvi punjači su retki i samo pojedini automobili mogu da podnesu toliku snagu.

Najučestaliji opseg je od 50 kW do 150 kW. Korisnici Tesla vozila mogu da koriste i super brze punjače te kompanije od 250 kW koji su dostupni širom Amerike. Rapidni punjači mogu da napune električni automobil za svega sat vremena, oni koriste jednosmernu struju (DC).

Valja napomenuti da iako punjači nude određenu maksimalnu brzinu, punjenje će najviše zavisiti od samog modela automobila. Na primer brz punjač od 11 kW će puniti brzinom od 7 kW ukoliko taj automobil ne može da podnese ništa brže. To znači da morate da budete upoznati i sa specifikacijama automobila, kao i sa specifikacijama o punjenju koje dostavlja proizvođač, ističe TechRadr.

U galeriji iznad pogledajte tabele što smo napravili za punjače i pojedine popularne modele kako biste dobili bolji uvid u to koliko je potrebno jedno vozilo da se napuni. 

Sporo punjenje

Spori punjači su kao što to samo ime sugeriše - spori. Oni su u stvari veoma spori zato što ne koriste vrlo visok napon. Njihova brzina punjenja se lako da uporediti sa adapterima koje priključite u vaš auto pa onda u sam zid kao što bi to radili sa telefonima i televizorima. Oko devet sati je potrebno da napunite bateriju kapaciteta 40 kWh od 20% do 80% sa 3 kW punjačem. Ukoliko je baterija potpuno prazna i želite da je napunite do kraja, onda će vam trebati skoro 15 sati. Baterija kapaciteta od 82 kWh se napuni od 20% do 80% za 18 sati, dok je potrebno 30 sati kako bi napunili do kraja praznu bateriju.

Ova računica je gruba procena, ali opet daje ideju koliko usporeno ide punjenje baterije sa ovakvim punjačem. Te punjače želite da izbegnete kada vozite automobil, sem ukoliko imate dovoljno slobodnog vremena da napunite svoje vozilo na nekoj stanici.

Brzo punjenje

U većini situacija, vaše vozilo će se puniti brzim punjačem. Ne samo da su mnogo brži od pređašnjih punjača, već one umanjuju degradaciju baterije što je od izuzetnog značaja za jedan električni automobil. Baterija kapaciteta 82 kWh se u proseku puni za 13 sati sa 7 kW brzim punjačem ili za nešto manje od 8 sati od 20% do 80%. Baterija kapaciteta 40 kWh se napuni do kraja za šest sati, ili ispod četiri sata od 20% do 80%. U zavisnosti od modela automobila ovi brojevi mogu da variraju.

Rapidno punjenje

Najbrži način da napunite vozilo, ali ne bi trebalo da ga koristite često. Litijum baterije se mnogo brže degradiraju kada su izložene visokom naponu ili kada su izložene velikoj toploti, što će se dogoditi prilikom punjenja. Što više baterija degradira, to ćete manje moći sa njom da pređete put jer neće imati isti kapacitet kao na početku.

Mnogi automobili dolaze sa sve boljim sistemom hlađenja kako bi sprečili ovaj problem, ipak kad god možete vi izbegnite ovaj punjač, što ne znači da ne bi trebalo da ga koristite. Zahvaljujući njima, duga putovanja električnim automobilima su postala moguća. Čak i najslabiji punjač te kategorije od 50 kW može napuniti bateriju kapaciteta 82 kWh od 20% do 80% za sat vremena, dok od totalno prazne pa do pune je potrebno dva sata. Baterija kapaciteta 40 kWh će se napuniti u potpunosti za sat vremena, odnosno za pola sata od 20% do 80%.

Kao što je to slučaj i sa mobilnim telefonima, laptopovima i drugim električnim uređajima sa litijum-jonskim baterijama, poželjno je da se održava baterija od 20% do 80% kako bi ona što duže trajala.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA