VOJVODINA SPROVODI DIGITALIZACIJU POLJOPRIVREDE, olakšane mnoge stvari novom AgroSens aplikacijom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VOJVODINA SPROVODI DIGITALIZACIJU POLJOPRIVREDE, olakšane mnoge stvari novom AgroSens aplikacijom

U Vojvodina će za digitalizaciju u poljoprivredi tokom 2020. izdvojiti do 10 miliona dininara.

  Izvor: MONDO/Goran Sivački

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Institut BioSens iz Novog Sada potpisali su ugovor o finansiranju projekta “Monitoring upotrebom daljinske detekcije u poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu” u vrednosti od 10 miliona dinara.

Pokrajinski sekretar Čedomir Božić rekao je da će projekat biti realizovan tokom ove godine.

Možda će vas zanimati:

"Digitalizacija u poljoprivredi je jedna od osnovnih aktivnosti koje će sekretarijat za poljoprivredu realizovati u narednom periodu. Pandemija je doprinela da se što više okrećemo ka digitalizaciji celokupnog procesa rada kako bi se olakšao rad poljoprivrednika, ali i lokalnih samouprava”, rekao je Božić.

On je naveo primer konkursa koji je završen 12. marta i odmah će se imati svi podaci na jednom mestu zahvaljujući aplikaciji AgroSens. Za sada samo lokalne samouprave mogu onlajn konkurisati, ali će to uskoro moći i poljoprivrednici.

Digitalna platforma AgroSens pruža podršku poljoprivrednicima u praćenju rasta useva i planiranju poljoprivrednih aktivnosti. Ona predstavlja važan korak u digitalizaciji poljoprivrede Srbije i povećanju efikasnosti i konkurentnosti domaćih proizvođača. Sastoji se od AgroSens veb aplikacije dostupne na www.agrosens.rs i AgroSens Android aplikacije.

Možda će vas zanimati:

"I u ovim nesrećnim vremenima privredni pad bio je najmanji u celoj Evropi upravo zahvaljujući tome što je veliki udeo u bruto društvenom proizvodu Srbije ima poljoprivreda. Činjenica je i da smo u IT sektoru relevantna karika na evropskom nebu, a Institut BioSens je jedna od evropskih zvezda u domenu digitalizacije poljoprivrede, znači da je sve na mestu da napravimo ono što jeste revolucija za 22. vek, a to je potpuna digitalizacija poljoprivrede", rekao je direktor Instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević.

Aplikacija za konkurse koje objavljuje pokrajinski sekretarijat potpuno je digitalizovala ceo proces, te se više ne mora ići do pisarnice, niti štampati sve na papiru. Najpre je aplikacija pojednostavila prijavu lokalnim samoupravama, a do sledeće godine proširiće se na sve korisnike.

Digitalna platforma AgroSens
Izvor: BioSense Institute

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA