DIGITALIZACIJA NASTAVE U SRBIJI: Unapređenje računarske pismenosti za đake i nastavnike za nastavu i učenje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIGITALIZACIJA NASTAVE U SRBIJI: Unapređenje računarske pismenosti za đake i nastavnike za nastavu i učenje

Program “Nova pismenost“ podržava 750 škola da ojačaju svoje digitalne kapacitete.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV), Fondacija Propulsion i Inicijativa Digitalna Srbija potpisali su 28. decembra Sporazum o saradnji u oblasti digitalizacije obrazovanja u Srbiji, a u okviru dela šireg programa “Nova pismenost“, koji se realizuje u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Pored niza drugih aktivnosti u oblasti medijske i digitalne pismenosti, Program će kroz saradnju ova tri partnera tokom 2021. pružiti podršku školama u osnaživanju njihove digitalne zrelosti, sprovođenju obuka nastavnika za razvoj digitalnih kompetencija i unapređenju primene digitalnih tehnologija u procesu nastave i učenja.

Možda će vas zanimati:

Planirane aktivnosti će se nasloniti na prethodno sprovedeni proces samovrednovanja kroz koji je već prošlo 750 škola iz cele Srbije. Procenu svojih digitalnih kapaciteta škole su uradile uz pomoć platforme Selfi, koja se koristi u 57 zemalja.

Selfi omogućava uvid u prednosti, nedostatke i prilike za napredovanje pojedinačne škole u primeni tehnologije - od opreme kojom škola raspolaže, preko načina upotrebe tehnologije u nastavi i učenju, do samih digitalnih kompetencija učenika.

Sistem obrazovanja je najsloženiji socijalni sistem, koji primena digitalne tehnologije čini još složenijim, pa su primena instrumenata poput Selfija, koji predstavlja naučno zasnovan putokaz za škole na putu digitalne transformacije, kao i izgradnja ekosistema oko njega, dragoceni.

Digitalna pismenost više nije pitanje IT-ja i novih tehnologija, već je reč o presudnoj niti, koja prožima svaki biznis, sve državne institucije, ceo sistem obrazovanja, medije i čini ih spremnim za budućnost koja je već tu, a škole su osnova ovakve filozofije budućnosti.

Kad su planovi za dalje unapređenje upotrebe tehnologije u obrazovnom procesu u našoj zemlji, ističe se važnost uključivanja svih aktera koji imaju direktan uticaj na život škole - učenika, nastavnika, direktora, roditelja, pa i šire lokalne zajednice - što ovaj program i radi.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA