KAD TRAKTOR SAM VOZI PO NJIVI: Samoupravljive poljoprivredne mašine na CES 2022 | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAD TRAKTOR SAM VOZI PO NJIVI: Samoupravljive poljoprivredne mašine na CES 2022

Savremeni farmeri ove traktore mogu nadgledaju preko mobilnih uređaja, te tako dobijaju pristup emitovanju videa u realnom vremenu, fotografijama i metričkim podacima.

 Autonomni traktor Izvor: Smart Life/ John Deere

Stručnjaci se slažu da je nova poljoprivredna revolucija počela još u septembru 2017. godine u Britaniji, gde su u okviru projekta Hands Free Hectare automatizovane mašine, kojima se upravlja na daljinu, počele da obrađuju polja.

Tim eksperata sa Harper Adams univerziteta je tom prilikom završio proces proizvodnje, a da ljudska noga nije kročila na zemljište koje se obrađivalo.

Možda će vas zanimati

Poljoprivredni poslovi odavno uključuju različite mašine, ali je ovo bio prvi put da je proces od početka do kraja automatizovan.

Radilo se o potpunoj digitalizaciji koja uključuje veštačku inteligenciju, digitalnu povezanost, robote, dronove, te druge mašine koje započinju novu revoluciju, te postavljaju temelje za veliki promene unutar ovog dela industrije.

Četiri godine kasnije poljoprivredne mašine su sve naprednije, a kompanija John Deere, koja se bavi proizvodnjom poljoprivrednih mašina, je na CES 2022 predstavila unapređeni, potpuno autonomni traktor, opremljen stereo kamerama, GPS sistemom i drugim naprednim tehnologijama.

Samoupravljivi traktori su budućnost moderne, održive poljoprivredne proizvodnje. To znači da bi poljoprivredne mašine bez ljudskog vozača uskoro mogle da postanu uobičajena pojava na njivama širom sveta, što će sasvim sigurno unaprediti i olakšati poljoprivredne radove.

John Deere traktor ima šest pari kamera koje omogućavaju bolju preglednost i detektovanje prepreka. Pored toga može da izračunava udaljenost od drugih objekata, a neuralna mreža obrađuje i klasifikuje podatke koje kamere prikupljaju. Na osnovu toga se odlučuje hoće li se traktor zaustaviti, ili će nastaviti dalje.

Potpuno autonomni traktor na CES 2022
Izvor: Smart Life/ @Mashable

Savremeni farmeri ove traktore mogu nadgledaju preko mobilnih uređaja, te tako dobijaju pristup emitovanju videa u realnom vremenu, fotografijama i metričkim podacima. To znači da mogu da prilagode brzinu vozila, a ukoliko zaključe da je potrebno i druge elemente, na primer dubinu brazde.

Poljoprivrednici bi uz prisustvo ovih mašina uskoro mogli da odmore i postanu menadžeri, ili osobe zadužene za programiranje pametnih mašina. To naravno podrazumeva edukaciju, za koju je potreban novac, vreme i volja.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA