AUTOMOBILSKE GUME BEZ VAZDUHA: Pomoć za robote koji služe za isporuku | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AUTOMOBILSKE GUME BEZ VAZDUHA: Pomoć za robote koji služe za isporuku

Goodyear nije jedina kompanija koja radi na automobilskim gumama bez vazduha – Michelin je još pre nekoliko godina razvio nešto slično u saradnji s General Motors.

 Goodyear gume bez vazduha Izvor: Smart Life/ Goodyear

Automobilske gume su se menjale tokom godina, pa neke od njih danas mogu samostalno da se naduvaju kada im ponestane vazduha.

Vozači su zahvaljujući tome sigurniji, jer mogu da se prevezu do automehaničara ili benzinske stanice i kada je guma probušena, a da ne oštete točkove.

Možda će vas zanimati

Sve je više onih koji tvrde da bi sve bilo mnogo lakše da u gumama uopšte nema vazduha.

Goodyear je razvio baš takav proizvod, a trenutno se testira na robotima za isporuku koji krstare ulicama Ohaja (pre toga su su slične gume iste kompanije našle na Tesla Model 3 automobilu).

U pitanju je flota Starship Technologies robota koji služe za prevoz robe, a procenjuje se da bi zahvaljujući novim gumama mogli da potraju duže, i da imaju manje kvarova. Tako bi se smanjili troškovi održavanja, a čitav proces ima smisla, budući da su roboti napravljeni da budu autonomni, dakle da se kreću bez pomoći ljudskih asistenata.

Ove gume sadrže 70% održivih materijala (reciklirana plastika, sojino ulje), a kompanija je još 2020. sebi postavila cilj da do 2030. potpuno pređe na takav način proizvodnje. Nove gume bez vazduha su prvi korak u ostvarenju te ambicije, pa bi Goodyear uskoro mogla da se oslobodi štetnih materijala koji se baziraju na nafti.

Goodyear gume na Starship robotima
Izvor: Smart Life/ @Goodyear

Goodyear nije jedina kompanija koja radi na automobilskim gumama bez vazduha – Michelin je još pre nekoliko godina razvio nešto slično u saradnji s General Motors. Ni ove gume se još uvek nisu pojavile na tržištu, a ako je verovati najavama to bi moglo da se dogodi 2024. godine.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Ko doplati dobije komprimovan vazduh u boci posebno...

Bojan

Super za okolinu.

Max

Mana je sto su dosta bucne na autoputu