GUME BEZ VAZDUHA STIŽU DO 2024. GODINE: Ovo su stvari na koje treba da obratimo pažnju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GUME BEZ VAZDUHA STIŽU DO 2024. GODINE: Ovo su stvari na koje treba da obratimo pažnju

Ukoliko guma može da preživi prelazak preko nekoliko eksera i da ne izgubi potrebna svojstva, to će biti prava mala revolucija za automobile. Međutim postoje neke stvari koje nas malo brinu.

 Uptis guma bez vazduha Izvor: SmartLife / Michelin

Današnji telefoni mogu da izdrže više od 30 metara potopljeni u vodu, peščanu oluju i raznorazne udarce i ogrebotine i da ostanu funkcionalni. Sa druge strane, jedan ekser ili parče stakla potpuno mogu da vam unište gumu na automobilu. Michelin je nedavno predstavio svoje viđenje nove generacije guma bez vazduha koje bismo mogli da vidimo u radnjama za neku godinu.

Možda će vas zanimati

Ukoliko ste nas pratili, znate da je Uptis naziv novih guma koje je Michelin predstavio sredinom septembra. Ono što prvo pada u oči kod nove gume je što možete da vidite kroz nju. One su i lakše od standardnih guma, jer proizvodnja zahteva manje materijala, a kako koriste značajno manje energije u svim ciklusima produkcije, one su i ekološki prihvatljivije.

Michelin navodi da nove gume ne zadržavaju vodu i da su sigurnije tokom vožnje na klizavom ili potpuno mokrom putu, a odstranjivanje vode sa gume protiče brže i lakše, jer su brazde na gumama veće. Čak bi i životni vek trebao da bude tri puta duži od klasičnih pneumatika. Ovo automatski znači oko 200 miliona guma manje svake godine na globalnom nivou, što bi značajno uticalo na ekologiju.

Ono što je novo je što Uptis gume zahtevaju specijalne felne, što nije mala stvar kada je u pitanju kompatibilnost i prihvatanje novog proizvoda na tržištu. Očekujemo da se vidi da li će Michelin odlučiti da direktno sa proizvođačima automobila radi na kompatibilnosti ili će postojati neki adapteri koji će omogućiti montiranje na klasične točkove.

Jedno od najboljih svojstava ovih gume je činjenica da mogu da izdrže mnogo veće udare od klasičnih guma, što im omogućava da traju mnogo duže. Unutrašnji kraci su ojačani plastičnim delovima tako da omogućavaju da guma izdrži težinu automobila i promene oblika kada zgazite na ivičnjak, udubljenje na putu i slično.

Potencijalni problemi

Nekoliko stvari još uvek nije poznato kada je nova generacija guma u pitanju, pa u narednom periodu treba obratiti pažnju na neke bitne aspekte klasičnih guma i kako su oni rešeni kod Uptis i sličnih guma koje će se sigurno pojavljivati u bliskoj budućnosti.

Možda će vas zanimati

Sa električnim automobilima koji postaju sve popularniji, a čija težina je, pre svega zbog baterija znatno veća, dobro pitanje je kolika je nosivost ovih guma i kako se ponašaju na duže staze pod većim opterećenjem. Još jedna stvar koja je velika misterija je kako se ove gume ponašaju u vožnji u odnosu na klasične gume, posebno pri većim brzinama.

Michelin Uptis gume bez vazduha
Izvor: YouTube / Wonder World

Udobnost je još jedna stavka o kojoj treba brinuti, kao i buka koju prave pri vožnji, a koja je vrlo bitan faktor za mnoge vozače. Moderni sistemi kao što su ABS i kontrola proklizavanja su pravljeni za klasične gume, pa će biti interesantno da vidimo kako oni rade sa novim tipom guma.

Cena?

Michelin takođe ništa nije pominjao za vožnju u zimskim uslovima, posebno u situacijama kada se rupe u gumama napune snegom ili vodom koja se kasnije zaledi. Da li će i to imati uticaja na njihove performanse i vožnju? I naravno – cena. S obzirom na to da su gume najavljene najranije za 2024. godinu nije realno očekivati da sada postoji definisana cena, ali ukoliko će biti mnogo skuplje od klasičnih guma i ukoliko ne mogu jednostavno da se montiraju na klasične automobile, većinu vozača neće mnogo interesovati njihove performanse kada pređu preko eksera.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 10

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sladjan

U svakom slučaju guma se troši!!!!i opet će se habati i morati menjati posle 5godina recimo,....tako da isto

Žare

Šta će biti kad se ove rupe napune snegom ili blatom ? Guma će otići u debalans. Potrebno ih je zatvoriti po bočnim stranama da ništa ne ulazi u njih. Inače ideja mi je odlična...

Sax

Opet ekologija na papiru. Pogledajte koliki je gazni sloj gume. Kao kad je guma jzduvana. Zbog duzine gaznog sloja (ne sirine) potrošnja ce biti veca,pa makar se radilo i o autu na elektro pogon,trosice vise energije.