NARAVNO DA MOBILNI MOŽE DA OTKLJUČA AUTOMOBIL: Trebaju vam običan telefon, NFC i aplikacija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NARAVNO DA MOBILNI MOŽE DA OTKLJUČA AUTOMOBIL: Trebaju vam običan telefon, NFC i aplikacija

Naravno, pre svega - neophodno je da vaš automobil podržava opciju otključavanja i startovanja mobilnim telefonom!

 Huawei Digital Car Key 4 Izvor: SmartLife / Huawei

Ako ste ključeve svog automobila zaboravili kod kuće nema potrebe za brigom, jer je kompanija Huawei patentirala aplikaciju Digital Car Key.

Ovaj izum omogućuje otključavanje i pokretanje vozila korišćenjem mobilnog telefona, a sve što je potrebno jeste da preuzmete aplikaciju i da automobil podržava opciju virtuelnog ključa.

Možda će vas zanimati

Digital Car Key je samo jedna od mnogih aplikacija koje je Huawei napravio sa R&D centrom iz Finske sa kojim sarađuje već čitavu deceniju.

Za korišćenje digitalnog ključa za automobil koristi se NFC čip, koji većina Huawei telefona svakako već ima, pa je potrebno samo da korisnik ima i odgovarajuću aplikaciju za tako nešto.

Takođe, usluga virtuelnog ključa biće dostupna samo korisnicima Huawei uređaja sa EMUI 9 i novijim softverom, kako bi se ispratile sve neophodne bezbednosne procedure i koristili standardi koji mogućnost prevare ili hakovanja svode na nivo teorije. Virtuelni ključ je jedinstven za svako vozilo, kreira se pomoću aplikacije proizvođača automobila i autorizacije na Huawei uređaju, a čuva se direktno u čipu uređaja gde je enkriptovan i zaštićen od kopiranja (bez dva koraka autorizacije).

Virtuelni ključ može da se podeli sa članovima porodice i prijateljima, kad to korisnik poželi prateći tačno utvrđenu proceduru, pa automobil može biti otključan i na daljinu i čak startovati i motor.

Finska Fin²Sec laboratorija u Helsinkiju

U cilju unapređenja oblasti bankarstva, finansija i usluga plaćanja u Evropi, Huawei je nedavno osnovao i Laboratoriju za inovacije u oblasti digitalnih finansija i bezbednosti, poznatiju kao Fin²Sec koja se nalazi upravo u Helsinkiju, u Finskoj.

Tim povodom, ova multinacionalna tehnološka kompanija iz Kine, okupila je saradnike iz različitih oblasti kako bi zajedno kreirali nove usluge za korisnike, a koje će olakšati svakodnevno funkcionisanje. Jedan od noviteta ovog Lab-a, biće i korišćenje prepoznavanja glasa kao dodatne vrste biometrijske autentifikacije.

Huawei već neko vreme radi na unapređenju svojih digitalnih usluga širom Evrope, a nova laboratorija i saradnja sa Fincima omogućiće ima da implementiraju uspešnije Huawei Pay uslugu za mobilna plaćanja i WeChat Pay, koji su u Evropi slabo zastupljeni, ali radi gotovo identično poput Apple Pay ili Google Pay usluga.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Wave

Vau. Huawei se setio nečeg što kod Apple-a postoji kroz wallet aplikaciju već neko vreme. Digital Car Key. Ma mislim vaaauuuuu. Ipak Kinezi samo kopiraju.

Dane

@Wave Pa jeste, ali Apple napravio dilove sa BMW, Mercedes i sličnim kompanijama. Treba nešto i za sirotinju koja vozi Chery.

Goran

Jery oće to na Yuga?