ŠTA JE NFC I ZAŠTO JE VAŽNO DA GA TELEFON IMA: Od mobilnog plaćanja do čekiranja i kupovine karata i ulaznica | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA JE NFC I ZAŠTO JE VAŽNO DA GA TELEFON IMA: Od mobilnog plaćanja do čekiranja i kupovine karata i ulaznica

Šta je Near Field Communication, kako se koristi i čemu služi - sve na jednom mestu.

  Izvor: MONDO / Motorola

Ako imate iole noviji, moderniji mobilni telefon, tablet, pametni sat ili neki drugi mobilni gedžet velika je verovatnoća da imate i NFC opciju na njima.

NFC je veoma važna karakteristika kojom se uobičajene usluge mobilnih i drugih gedžeta-uređaja proširuju korisnim mogućnostima kakve su instant razmena fajlova, mobilno plaćanje, prijava na razna mesta, kupovina karata za gradski prevoz, ulaznica, prijava i odjava dolaska, očitavanje informacija dodirom i slično.

Možda će vas zanimati

Šta je NFC

Zahvaljujući NFC (Near Field Communication) tehnologiji, koja omogućava bežičnu komunikaciju uređaja na veoma malim udaljenostima od svega nekoliko centimetara ili putem jednog dodira, naš pametni telefon imamo mogućnost da iskoristimo i kao platne kartice, da otključamo automobil ili stan, odštampamo sliku, preuzmemo podatke sa drugog telefona... - mogućnosti su neograničene!

NFC sistemi zasnovani su na RFID tehnologiji i omogućavaju dvosmernu komunikaciju za razliku od starijih sistema koji su posedovali jednosmernu komunikaciju.

Tehnološki posmatrano, NFC je poput stacionarnog elektromagnetnog polja koje pulsira na frekvenciji od 13,56 MHz, koja je trenutno korišćena za NFC sisteme. Ako se tom polju prinese slična antena, indukuje se električni potencijal, koji će se menjati na toj frekvenciji. Promenom strukture signala u aktivnoj anteni (predajniku), može se poslati signal drugoj pasivnoj anteni (prijemniku).

Trenutno NFC se najviše koristi u beskontaktnim transakcijama, razmeni podataka između dva uređaja i pokretanju drugih bežičnih mreža na uređajima, poput Wi-Fi mreže ili Bluetooth veze. Komunikacija je, takođe moguća između NFC uređaja i pasivnog NFC čipa, nazvanog TAG. koji se ne napaja električnom energijom, poput kartica i etiketa, u poslednje vreme i uređaja za praćenje.

Koliko NFC košta

NFC dolazi preinstaliran na telefonu i ne plaća se dodatno. Korišćenje NFC-a je uvek besplatno i ne postoji mogućnost da neko naplati NFC transfer sam po sebi, osim ukoliko, naravno ne koristite telefon ili drugi uređaj za mobilno plaćanje.

Očitavanje protiče bez uticaja trećih strana i NFC je danas gotovo uobičajena opcija svakog mobilnog telefona i pametnog sata. Samo najjeftiniji modeli ga nemaju, ali se i tu situacija polako menja, jer ljudi žele da budu u mogućnosti da svoje telefone, satove i druge gedžete koriste kao multifunkcionalne uređaje.

Kako se koristi NFC

Pre svega - telefon mora već da ima NFC, a to ćete proveriti u meniju sa opcijama za povezivanje. I Apple i Google Android uređaji podržavaju NFC i on se može uključiti preko padajućeg menija notifikacija, preko vidžeta ili kroz meni.

Pre korišćenja NFC mora biti uključen. Kad se aktivira NFC je spreman za slanje ili prijem signala u zavisnosti od toga šta se koristi. NFC najčešće koristimo za plaćanje mobilnim ili satom. Aplikacija banke mora da podržava beskontaktno plaćanje i tada mobilni telefon postaje platna kartica. Ne morate čak da imate ni Google Pay, Apple Pay ili neku drugu Pay uslugu aktivnu - dovoljno je da imate samo aplikaciju koja omogućava beskontaktno plaćanje, da unesete u nju vašu bankovnu karticu i spremni ste za plaćanje.

Na mestima gde se podržava beskontaktno plaćanje aktivirajte NFC, aktivirajte uslugu za plaćanje i prinesite telefon POS ili nekom drugom platnom terminalu i plaćanje će se izvršiti.

Isto je sa plaćanjem ulaznica ili drugih stvari beskontaktno. Takođe, ovo važi i za prijavljivanje i odjavljivanje, pa vaš telefon, sat ili neki drugi uređaj možete da koristite kao karticu za dolazak ili odlazak sa posla i slično.

 Mobilno plaćanje telefonom pos terminal Izvor: MONDO / Motorola

Koliko je bezbedan NFC

Teorijski, NFC je bezbedna tehnologija.

Ipak, zloupotrebe su moguće, pa je uvek pametno postaviti lozinku pre aktivacije korišćenja i isključiti NFC kad se ne koristi. Pre i tokom plaćanja zloupotreba je moguća samo kad je zlonamernik direktno uz vas i ima uređaj za očitavanje na vrlo maloj razdaljini od telefona koji emituje NFC signal, što je svakako i vrlo malo verovatno.

Da li vi već koristite NFC i za šta sve?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

crni

Koristim ga već više od godinuipo dana za plaćanje umesto bankovne kartice i za čekiranje u busu i očitavanje kartica. Ima vrlo široku primenu. Tehnologija budućnosti.

Gagi990

Koristim vec 4 godine nfc za placanje i odlicna stvar, ne nosis kess, ni kartice lagano samo telefon. Valjda dodje uskoro da moze da se skenira i, pasos, vozacka, licna karta i zdravstvena.