PLAĆANJE PREVOZA SKENIRANJEM LICA: Moskva prva na svetu uvela novi sistem plaćanja karata | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLAĆANJE PREVOZA SKENIRANJEM LICA: Moskva prva na svetu uvela novi sistem plaćanja karata

Moskovski metro prvi u svetu gde se vožnja može platiti skeniranjem lica putnika.

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Moskva je postala prvi grad u svetu u kome se beskontaktna usluga plaćanja vožnje licem koristi u velikom obimu i važi za sve zainteresovane putinike.

Na nekim linijama Moskovskog metroa vožnja podzemnom železnicom od početka septembra se može platiti korišćenjem tehnologije prepoznavanja lica FACE PAY.

Možda će vas zanimati

Takva mogućnost uvedena je na poslednjih pet linija moskovskog metroa, objavila je ruska novinska agencija Interfaks.

U toku je finalna faza testiranja sistema po čijem će završetku inovativni servis biti dostupan svim putnicima metroa.

Očekuje se da će se svi delovi metroa 15. oktobra pridružiti sistemu Metro Face Pay, koji će omogućiti brže i lakše plaćanje karti tj. vožnji. I toku je i ispitivanje mogućnosti korišćenja iste takve usluge za nadzemni vozni prevoz i autobuski, tramvajski i trolejbuski gradski državni saobraćaj.

Putnici koji kartu plaćaju skeniranjem lica prolaziće kroz posebne barijere opremljene specijalnim kamerama, koje će biti u mogućnosti da prepoznaju njihovo lice i naplate kartu putem kartice koja je povezana sa licem korisnika. Sve pripreme pre korišćenja usluge plaćanja licem moraju se obaviti na posebnom sajtu Moskovskog metroa, na kojem se unose svi traženi podaci. Lice se skenira na posebnim kamerama.

U Moskvi trenutno ima blizu 200.000 sigurnosnih kamera od kojih najveći broj ima mogućnost praćenja lica, a samo u metro stanicama instalirano je oko 13.000 takvih kamera.

S prihvatanjem novog sistema plaćanja dolazi i velika odgovornost za čuvanje i obradu biometrijskih podataka miliona Moskovljana i turista, ali predstavnici metro kompanije tvrde da se sve bezbednosne procedure poštuju na najvišem nivou i da je zloupotreba podataka praktično nemoguća.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA