ELEKTRIČNI ĐUBRETARI U AMSTERDAMU: Rešavamo jedan od gorućih problema | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ELEKTRIČNI ĐUBRETARI U AMSTERDAMU: Rešavamo jedan od gorućih problema

Amsterdam priprema električne brodove-đubretare umesto kamiona kako bi rešili problem gužve u uskim ulicama i oslabljenim mostovima kanala

  Izvor: SmartLife / Grad Amsterdam

Uvođenjem električnih brodova za skupljanje đubreta grad Amsterdam bi mogao da reši nekoliko problema odjednom. Osim gužvi koje izazivaju kamioni koji skupljaju đubre, smanjiće se i opterećenje na već oslabljene mostove i zidove kanala. Za sada je ovaj projekat u probnoj fazi koja će trajati šest meseci u de Wallen i Neiuwmarkt oblastima.

Rezidenti ovih oblasti će kese sa đubretom ostavljati ponedeljkom i četvrtkom na ulici, a brodovi, kojima će upravljati kompanija Waternet će se kretati kanalima i kupiti kese sa ulica, koje će se onda transportovati do fabrike za preradu otpada. U okolnim ulicama će biti mali kamioni koji će prikupljati đubre i onda ga prebacivati u brodove na određenim lokacijama.

 Odlaganje smeća na brodove
Odlaganje smeća na brodove
Izvor: SmartLife / Grad Amsterdam

Podzemni konteineri

Sistem procesiranja otpada u Amsterdamu takođe obuhvata konteinere na ulicama sa podzemnim skladištem, koje regularno prazni komunalna služba. Neki od ovih konteinera su nedavno "opamećeni", pa šalju obaveštenje službama kada su napunjeni i spremni za pražnjenje.

Možda će vas zanimati

Na žalost u nekim delovima grada nije moguća instalacija podzemnih konteinera zbog manjka prostora na ulicama, ispod kojih se nalazi mreža kablova i instalacija, dok su na nekim mestima zidovi previše slabi da podnesu težinu kamiona za prenos đubreta. Stoga ove alternative nisu više mogle da čekaju, pa se nadaju da će ovaj sistem sa brodovima dati dobre rezultate.

Tokom probnog perioda, grad će sprovoditi ankete među stanovništvom u vezi novog sistema i njihovog iskustva, nakon čega će se doneti odluka da li će ovaj sistem zaživeti, i proširiti se na druge delove grada.

Autonomni brodovi i električni bicikli

Autonomni brodovi se uveliko razvijaju, pa jedan tim na MIT planira korišćenje brodova za isporuku dobara, skupljanje đubreta i transport putnika u gradovima koji imaju dosta reka i kanala, kao što je Amsterdam. Za sada, autonomni brodovi nisu prioritet kada je skupljanje otpada u Amsterdamu u pitanju, ali ovaj grad razmatra skupljanje otpada korišćenjem električnih bicikala u strogom centru grada.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA