NOVI TIP AUTOMOBILA KOJI SE NAJVIŠE KRADE: Bitno je da nema klasične ključeve i da podržava nove tehnologije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI TIP AUTOMOBILA KOJI SE NAJVIŠE KRADE: Bitno je da nema klasične ključeve i da podržava nove tehnologije

Kradljivci automobila lako idu u korak sa napretkom tehnologije i kradu vozila na neverovatne, ali vrlo izvodljive načine

 Tesla Model S Plaid - 1.jpg Izvor: SmartLife / Tesla

Da li ste čuli da sada iPhone i drugi telefoni mogu da otključaju automobil i startuju ga bez klasičnih ključeva prostim dodirom obe brave ili čak bez dodira samo iz neposredne blizine?

Vi možda niste, ali oni koji za život zarađuju krađom automobila jesu i vrlo rado koriste novu tehnologiju kako bi krali četvorotočkaše!

Možda će vas zanimati

Prema poslednjim statističkim podacima automobili bez klasičnih ključeva čine čak polovinu ukradenih automobila, iako su procentualno u odnosu na ukupan broj vozila u upotrebi praktično zanemarljivi - oko jedan posto.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji među sedam miliona korisnika Liverpool Victoria General Insurance kompanije pokazuje da je između 2016. i 2019. krađa automobila bez običnih metalnih ključeva porasla preko 20 procenata, a da nakon 2019. godine raste još većom stopom.

Među automobilima, koji podržavaju otključavanje pomoću mobilnog telefona ili uopšte tehnologijom bez standardnih ključeva, a koji se najviše kradu su Tesla, Lexus, Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Jaguar i Land Rover.

Kradljivci posebnim uređajima oponašaju signal koji zavara automobil i on se nakon toga otključava, a uređaji koji se koriste za prevaru nisu veći od tradicionalnog ključa. Osim što se automobil brzo otključa ovaj uređaj istovremeno omogućava i startovanje motora, što praktično u potpunosti otvara mogućnost krađe odmah nakon otvaranja vrata. Ova vrsta napada u žargonu je nazvana relejni napad i jednako je rasprostranjena širom sveta gde postoje automobili bez klasičnih ključeva.

Postupak pribavljanja originalnog signala s ključa vlasnika je, ipak, složen proces. Pre svega lopovi moraju da isprate ko je vlasnik i gde živi. Nakon toga inovativnim sistemom jedan od lopova nabavlja signal iz kuće žrtve posebnim uređajem, ne većim od Wi-Fi rutera, kojim snima signal koji uređaj za otključavanje (telefon, NFC kartica, ključ ili neki drugi) odašilje iz kuće. Odmah nakon prikupljenog signala ista kutija-uređaj taj signal šalje do drugog uređaja, koji sadrži NFC ili ostale sisteme komunikacije i otključava se automobil iz neposredne blizine.

Iako sve ovo zvuči pomalo nemoguće i kao previše koraka da bi se ukrao automobil, očigledno je da je vrlo izvodljivo, a brojke pokazuju da je sve ovo vrlo isplativo.

Ista je situacija i na javnom mestu - dovoljno je da se jedan od lopova približi žrtvi, kojoj je uređaj za otključavanje u džepu i da očita taj signal i pošalje ga do drugog lopova, koji je u blizini automobila i može da ga otključa. Prema ovom istraživanju komunikacija između prvog i drugog lopova, što je najčešće šema napada, može da bude i 92 metra, jer na otvorenom prostoru često ne postoje čvrste prepreke, koje mogu lako da ometu prenošenje signala.

Ono što vozači automobila, koji imaju ovakav sistem otključavanja mogu da urade je sledeće:

  • Da opciju za otključavanje na telefonu drže uključenom isključivo kad u datom trenutku otključavaju automobil i da je odmah potom isključe
  • Da isključe NFC i druge opcije komunikacije na uređaju kad ih ne koriste, a uređaj je namenjen i otključavanju automobila
  • Da karticu ili ključ za otključavanje stave između dva komada metala - ne brinite, postoje takve plastificirane kartice veličine platnih kartica, koje se mogu brzo i lako nabaviti i
  • Da kod kuće drže ključ ili karticu na mestu koje je izolovano - u metalnim posudicama, fioci i slično.

Ako imate električni automobil ili neki koji podržava beskontaktno otključavanje i startovanje - pripazite na svoj virtuelni ključ i uz savete gore poboljšajte bezbednost svog vozila!

Apple Car Key BMW 5 Series video (MobIT)
Izvor: CNET Highlights

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sasa

Jednostavniji nacin je pratiti auto preko gps a ...ne razumem zasto to ljudi ne rade a i novi automobili to imaju ugradjeno u sebi

Max

”… najviše kradu su Tesla, Lexus, Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Jaguar i Land Rover.” Za Android ne mogu da govorim jer ne znam, ali od svih ovih marki, iPhone i AppleWatch tek od ove godine mogu da kroz Apple wallet aplikaciju (onako kako i treba da bude) otključaju samo BMW i to samo jedan ili dva nova modela koja podržavaju novi Digital Key 2.0 standard. To je jedini bezbedan način otklucavanja vozila i tu lopovi mogu da se pozdrave. Najavili su da će do kraja ove godine da se šire i na nova vozila drugih brendova. Podvlačim, NOVA vozila. CarKey u wallet aplikaciji za postojeće vozilo možete da zaboravite, čak i ako ima mogućnost i podržava otkljucavanje preko nfc-a. Ovde je očigledno problem u starom protokolu i zvaničnim remote aplikacijama proizvođača automobila. Apple je odavno najavio mogućnost otključavanja vozila preko telefona, ali se onda po tom pitanju godinama ništa nije dešavalo. Očigledno su čekali da zaživi Digital Key 2.0. Sad će svi krenuti to da primenjuju, verovatno i Android, pa da vidimo kakve će onda brojke biti.