CRNA KUTIJA U AUTOMOBILIMA: Biće obavezna u svim vozilima prodatim u EU, a potom i svima koja se prvi put registruju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CRNA KUTIJA U AUTOMOBILIMA: Biće obavezna u svim vozilima prodatim u EU, a potom i svima koja se prvi put registruju

Proizvođači automobila još uvek nisu reagovali na najnoviji zahtev EU, koji će ih od 2022. obavezati na korišćenje crne kutije u svim novim modelima.

  Izvor: SMARTLife / Porsche

Ljudima je crna kutija uglavnom asocijacija na avione i helikoptere, ali će ona vrlo brzo biti obavezan “dodatak“ novih automobila.

Sad je izvanično da će od 2022. godine u svim novim automobilima prodatim u EU biti obavezna crna kutija, a od 2024. imaće je i sva vozila koja se prvi put registruju.

Možda će vas zanimati

Crna kutija je uređaj koji bi trebalo da otkrije do najsitnijeg detalja sve što se događalo u sekundama pre saobraćajne nesreće.

Takozvana crna kutija beleži čak 41 podatak koji pomaže u veštačenju.

"Da dobijemo informaciju o brzini kretanja vozila pet sekundi pre sudara, o načinu ponašanja vozača, je li kočio, je li imao manipulacije upravljačem i u kojem procentu, koliki je bio broj okretaja vozila itd", objasnio je Željko Šarić iz Laboratorije za saobraćajno-tehnička veštačenja Fakulteta saobraćajne nauke u Zagrebu.

Iako mnogi ne znaju, crna kutija u auto industriji nije novost, neka nova vozila je već imaju, ali je i dalje retkost i nije deo standardne opreme većine proizvođača.

Crna kutija u današnjima automobilima najčešće se nalazi između vozačevog i suvozačevog sedišta u modulu vazdušnog jastuka. Nije poznato koliko će prosečno crna kutija uticati na povećanje cene novih automobila, jer proizvođači još uvek nisu zvanično reagovali na novi EU zahtev.

Domaće vozače najviše brine novi tehnički pregled, koji je najavljen da kreće od 5. jula, ali se sa spornim stavkama još uvek neće početi zbog različitih stvari. Da li će i Srbija pratiti odluku EU o crnim kutijama - ostaje da se vidi!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Čaba

Naravno da će pratiti trend i Srbija. Resavska škola prepisivača.