MERCEDES-BENZ PRAVI SVOJ OPERATIVNI SISTEM: Novi OS za automobile doneće više aplikacija, ali i ogromnu šansu za zaradu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MERCEDES-BENZ PRAVI SVOJ OPERATIVNI SISTEM: Novi OS za automobile doneće više aplikacija, ali i ogromnu šansu za zaradu

Mercedes-Benz pored operativnog sistema planira da razvije i svoje aplikacije koje će se naći u njihovim automobilima.

  Izvor: SMARTLife / Mercedes-Benz

Broj opcija koje se upravljaju preko računara/displeja postaje sve veći svake godine i kada su u pitanju automobili.

Sasvim je logično da će ih biti još više kako se razvijaju tehnologije koje imaju veze sa autonomnom vožnjom i Internet of things.

Možda će vas zanimati:

Proizvođači automobila shvataju da im je sve potrebniji moćan operativni sistem koji je sposoban da kontroliše sve opcije jednog automobila, a pojedine kompanije se odlučuju da razviju svoje sisteme, umesto da zaviste od već postojećih kao što su na primer Android ili iOS. Već ste imali priliku da čitate o softveru za automobile na kojima rade kompanije Microsoft i Bosch, a sada je i legendarni nemački proizvođač najavio da radi na svom OS.

Mercedes-Benz je saopštio da će početi razvoj novog operativnog sistema MB.OS (Mercedes-Benz Operating System) koji će biti spreman za 2024. godinu. Grupacija Volkswagen radi na razvijanju sopstvenog operativnog sistema, uz pomoć sestrinske komp Cariad, dok je u planu i da naprave svoje kompjuterske čipove.

Mercedes će zaposliti više od 3.000 softverskih inženjera koji će raditu na tom operativnom sistemu, dok će trećina njih raditi na novom softver hub-u koje će nalaziti u raznim gradovima širom sveta, kao što su Tel Aviv, Berlin, Sijetl, Tokijo, itd... Sajad Kan, šef tehnologija u toj kompaniji, je rekao da softveri čine "centralni nervni sistem" automobila i da će se u duguročnom periodu Mercedes oslanjati na razvijanju više od 60% programa u njihovim vozilima, prenosi Motor Authority.

 Mercedes-benz operativni sistem za automobile mb.os
Mercedes-benz operativni sistem
Izvor: SMARTLife / Mercedes-Benz

Njihov operativni sistem će omogućiti ažuriranja tokom celog životnog ciklusa automobila, baš kao što je to slučaj sa pametnim telefonima i drugim elektronskim uređajima. Osim toga, novi OS dozvoljava Mercedes-u da poveća svoje prihode, na primer moći će da ponude pretplatu za digitalne opcije koje mogu da se uključe ili isključe jednom kada budući korisnik uzeo njihovo vozilo. Njihov plan je da generišu makar milijardu evra pre oporezivanja od ovakvih digitalnih usluga do kraja 2025. godine.

Mercedes je već imao uspeha u razvijanju softvera, najbolji primer za to je MBUX (Mercedes-Benz User Experience), u pitanju je infotainment (spoj reči informacija i zabava na engleskom) sistem preko koga korisnik upravlja svim opcijama i programima u samom automobilu.

MBUX Mercedes-Benz
Izvor: Mercedes-Benz USA

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA