TESLA PREDSTAVILA SUPERRAČUNAR: Peti najjači kompjuter na svetu upravljaće električnim automobilima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TESLA PREDSTAVILA SUPERRAČUNAR: Peti najjači kompjuter na svetu upravljaće električnim automobilima

Novi superračunar kompanije Tesla će biti zadužen za autonomnu vožnju električnih automobila.

  Izvor: MONDO / IBM

Kompanija Tesla je predstavila svoj novi superračunar, u pitanju je peti najjači takav kompjuter na svetu ističu iz te kompanije.

Koristiće se za obuku neuronskih mreža koje napajaju Teslin autopilot i predstojeći samovozeći AI.

Možda će vas zanimati:

U poslednjih nekoliko godina, Tesla je imala jasan fokus ka unapređivanju računarske snage njihovih vozila, ali i računara koji su im potrebni kako bi pokrenuli zahtevne programe za samoupravljanje. Tom superračunaru je potrebno da se istrenira na takvim programima kako bi dobio suludu količinu podataka koje dolaze iz samih vozila. Nova mašina kompanije Tesla će biti korak ka plasiranju drugog superračunara koji se zove Dojo.

CEO te kompanije, Ilon Mask je nagovestio da će se Tesla Dojo projekat pojaviti do kraja godine, a u pitanju je sledeći superračunar ove kompanije za kog Mask tvrdi da će biti jači i od japanskog superračunara Fugaku. Andrej Karpati, šef odeljenje za AI kompanije Tesla je otkrio na konferenciji da je njihov poslednji model, peti najjači superračunar na svetu. Oni su podelili specifikacije ovog moćnog kompjutera, a one glase:

  • 720 nodes 8x A100 80 GB (Ukupno 5760 GPUs)
  • 1,8 EFLOPS (720 nodes * 312 TFLOPS-FP16-A100 * 8 gpu/nodes)
  • 10 petabita NVME skladišta na @ 1,6 TBps
  • 640 Tbps ukupni preklopni kapacitet

"Naša računarska vizija je da omogućimo Autopilota, a da bi to funkcionisalo dobro, moramo da savladamo podatke, da istreniramo našu mrežu, kao i da eksperimentišemo puno. Puno smo uložili u moć našeg računara, u pitanju je jedan masivan superračunar!" - rekao je Karpati, a prenosi Electreck.

 tesla dojo superračunar tesla autonomna vožnja Izvor: YouTube / Printscreen/ WAD at CVPR

Mask je još ranije istakao da Tesla planira da te superračunare učini dostupnim i drugim kompanijama kako bi na njima uvežbavali svoje neuronske mreže. Šta je sve Karpati rekao možete da pogledate na video snimku ispod.

Andrej Karpati Tesla CVPR 2021
Izvor: Yarrow B.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tradicionalista

Vozi te autopilot i ti sediš unutra ko idiot. Oni ti usput naplaćuju povremeno ažuriranje sistema kroz utrošak megabajta. I znaju kud god se krećeš. Znači: Prave idiota od tebe (nas) i muzu te ko kravu Zar nije bolja stara klasika — ključ u bravu i teraj gde hoćeš bez nadzora. Možda bi to vredelo kao opcija — umoran čovek, star, ili već kako?