AUTOMOBILI ĆE VAS ŠPIJUNIRATI: Da ne zaspite za volanom i slupate auto | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AUTOMOBILI ĆE VAS ŠPIJUNIRATI: Da ne zaspite za volanom i slupate auto

Autonomni automobili postaje sve popularniji, ali njihova popularnost je još uvek na staklenim nogama, posebno kada se dešavaju neobjašnjive nesreće i čudna ponašanja automobila.

  Izvor: SmartLife / Tesla

Nakon nedavne nesreće u kojoj su se dve osobe slupale u Tesla automobilu vozeći se sa praznim mestom vozača, ova kompanija je najavila da će Model 3 i Y vozila dolaziti sa kamerama unutar kabine koje će nadgledati vozače i proveravati da li paze u vožnji.

Kamere se inače već koriste da zabeleže bezbednosne događaje poput neželjenih udaraca na parkingu i slično. Sada će se one automatski aktivirati kada vozač aktivira sistem napredne asistencije, odnosno pomoći u vožnji. Promene, najavljene u najnovijem ažuriranju softvera će vas obaveštavati ukoliko automobil proceni da ne obraćate dovoljno pažnje na put ispred sebe. Ovo su izjavili vlasnici Tesla vozila kojima je ažuriranje već stiglo.

Možda će vas zanimati

Ova promena je potpuno logična, jer je asistencija u vožnji, baš na Tesla automobilima u poslednje vreme pod znakom pitanja usled nesreća koje su se desile u poslednjih nekoliko godina. I dok Tesla svuda naglašava da njihov sistem asistencije vožnje nije namenjen autonomnoj vožnji bez asistencije vozača i dizajniran za vozača koji drži ruke na volanu i prati dešavanja u saobraćaju, ova mogućnost je očigledno pogrešno tumačena i namerno iskorišćavana, što je dovelo do nesreća, uključujući one sa smrtnim ishodom.

Sa druge strane, vlasnici električnih i hibridnih automobila sve su manje zadovoljni svojim novim vozilima i sve se više vraćaju na stare automobile.

Kako bi sprečili da se ovakve stvari dešavaju i Tesla uvodi nove sisteme koji proveravaju da li sedite i gledate na put ispred sebe ili spavate za volanom dok je autopilot uključen. Ono što je takođe naglašeno je da snimci kamere ne napuštaju automobil, što znači da sistem ne može da čuva ili da prenosi ove snimke ukoliko nije uključena opcija deljenja podataka, čime su predstavnici kompanije Tesla hteli da otklone sumnje vezane za privatnost korisnika.

Ova opcija je dobrodošla za korisnike, ali i za matičnu kompaniju, kao opravdanje u slučaju nezgode, kako bi oni mogli da utvrde da li se vozač zaista pridržavao svih pravila i uputstava, i da li je auto radio sve po propisima.

Ilon Mask je nedavno uveo opciju plaćanja Tesla vozila Bitcoin kriptovalutom, da bi nepuna dva meseca kasnije ova odluka preinačena pod izgovorom da rudarenje i održavanje Bitcoin mreže previše šteti ekologiji.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA