VLASNICI ELEKTRIČNIH i HIBRIDNIH AUTOMOBILA NEZADOVOLJNI: Čak petina njih se vraća na benzince i dizelaše | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VLASNICI ELEKTRIČNIH i HIBRIDNIH AUTOMOBILA NEZADOVOLJNI: Čak petina njih se vraća na benzince i dizelaše

Iako na papiru električna vozila deluju kao logična alternativa automobilima na fosilna goriva, izgleda da njihovi vlasnici nisu baš toliko zadovoljni, pa se jedan poveći deo njih vraća na benzince i dizelaše.

  Izvor: SmartLife / Tesla

Nedavno sprovedena studija koju je obavio Nature Energy žurnal pokazala je da je broj električnih vozila u porastu i da ljudi prihvataju novu tehnologiju, ali da je iznenađujuće veliki broj korisnika koji su se vratili na stare automobile.

Prema istraživanju u period od 2015. do 2019. godine 18% ispitanih vlasnika električnih vozila se vratilo na automobile na benzin ili dizel, a taj broj je još veći kada se radi o hibridnim automobilima – 20%. Hibridna vozila su ona koja najviše zabrinjavaju, jer su u pitanju prelazni modeli koji bukvalno poseduju motor na gorivo i elektromotor.

Problemi vlasnika vozila nisu sama vozila koliko nedostatak infrastrukture, ali i nedostatak brzih punjača u domovima. Takođe, navodi se i da je veliki broj javnih punjača vrlo često u procesu održavanja ili se nalaze predaleko da bi imalo smisla voziti do njih.

Možda će vas zanimati

Napomenućemo i da je ovo istraživanje obuhvatilo Kaliforniju kao reprezentativni uzorak, te da ove informacije ne moraju da se prenose na druge zemlje SAD i čak van nje, ali se među pomenutim problemima svakako naziru slične stvari koje imaju vlasnici električnih automobila širom sveta. Od detaljnog planiranja putovanja prema dostupnim lokacijama sa brzim punjačima, do problema ukoliko neki od njih nije u funkciji ili se nalazi previše van rute. Da ne govorimo o vremenu punjenja i autonomiji koja nije velika čak ni kod najboljih modela.

Poenta istraživanja je da ono pokaže da ni električna vozila bez dobro osmišljenog ekosistema i ulaganja ne mogu da donesu čistiju budućnost za nas i našu okolinu.

U ostalom, na koliko mesta u Srbiji ste videli punjače za električne automobile?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA