IMA LI NEKO DA NEĆE DA PRAVI AUTONOMNA VOZILA? I DJI ulazi na ovo tržište | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IMA LI NEKO DA NEĆE DA PRAVI AUTONOMNA VOZILA? I DJI ulazi na ovo tržište

Na nedavnoj prezentaciji svog novog drona DJI Air 2S, ova kompanija je najavila svoj pod-brend DJI Automotive, koji će praviti tehnologiju za autonomna vozila.

  Izvor: SmartLife / DJI

Već neko vreme kompanije pominju da bi DJI mogao da počne da se bavi autonomnim vozilima, što je i logično, jer se ova kompanija već neko vreme bavi tehnologijom izbegavanja prepreka na svojim dronovima.

Za početak, DJI Automotive neće praviti svoja autonomna vozila, ali će se baviti sistemima za vožnju vozila koja se kreću do 80 km/h, do 130 km/h i autonomnim sistemima za parkiranje. DJI koristi sisteme inteligentne detekcije okruženja, preciznog određivanja razdaljine od drugih vozila i prepreka, kao i mirnu vožnju u izazovnim uslovima kao što su putevi bez oznaka. Tri ključne komponente koje za sada nudi DJI su senzori, kontroler autonomne vožnje i sistem za praćenje vozača.

 DJI inteligentni senzori
DJI inteligentni senzori
Izvor: SmartLife / DJI

Možda će vas zanimati

 Za sada DJI će praviti partnerstva sa velikim proizvođačima automobila, kako bi oni koristili njihovu tehnologiju, umesto da prave svoja vozila. Ovo ne isključuje pravljenje svojih vozila kasnije, ali to je velika odluka koju će kompanija doneti kada za to bude vreme. U međuvremenu fascinantno je to što će automobili koristiti tehnologiju koja se već godinama uspešno koristi u dronovima. Ovi sistemi koriste geolociranje koje onemogućava kretanje dronova u opasnim oblastima, ultrazvučne senzore koji određuju udaljenost od drugih objekata korišćenjem ultrazvučnih talasa i Lidar skenere koje možete naći u novim iPhone 12 Pro modelima.

 DJI kontroler autonomne vožnje
DJI kontroler autonomne vožnje
Izvor: SmartLife / DJI

Sistem za praćenje stanja vozača može da smanji nezgode koje su izazvane ljudskim faktorom

Implementacijom tenologije koju nudi DJI, vozila mogu dobiti vožnju bez korišćenja ruku, automatsko kočenje, automatsku asistenciju tokom preticanja i izbegavanje sudara. Pomenuti sistem za praćenje vozača detektuje stanje vozača na četiri načina: analiza izraza lica, detekcija umora, detekcija ometanja i detekcija opasnog ponašanja. Implementacijom ovog sistema DJI kaže da može da smanji nezgode koje su izazvane ljudskim faktorom.

 DJI sistem za praćenje vozača
DJI sistem za praćenje vozača
Izvor: SmartLife / DJI

Naravno, iz ove pozicije, DJI je daleko od toga da je jedina kompanija na tržištu koja nudi tehnologiju ovog tipa. Huawei je nedavno najavio da ulazi na ovo tržište, kao i Xiaomi i Google Waymo, tako da im sigurno neće biti lako da se izbore za svoje mesto, ali im poznavanje tehnologije svakako ide na ruku.

DJI ima fantastična iskustva i odlične proizvode kada su dronovi u pitanju, kao i mnogo patenata na polju tehnologije autonomne vožnje, što im omogućava lepu prednost za ulazak na ovo tržište, a novine na ovu temu možemo očekivati već za koji dan na Šangajskom sajmu automobila.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA