ROBOTI ČISTAČI ULICA: Autonomna vozila održavaju higijenu u gradu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ROBOTI ČISTAČI ULICA: Autonomna vozila održavaju higijenu u gradu

Grad Helsinki je počeo sa isprobavanjem tihih, autonomnih robota, koji ne zagađuju okolinu, a koji održavaju ulice čistim, bez uznemiravanja stanovnika.

  Izvor: SmartLife / Trombia

Vozilo nazvano Trombia Free je započelo svoju test vožnju čišćenja ulica Helsinkija juče, koja će se okončati 27. aprila. Trombia će se kretati u večernjim satima jednom od ulica koja je poznata po gustom saobraćaju, a u nadložnosti će biti i jedna bisicklistička staza u Jätkäsaari oblasti Helsinkija.

 Trombia Free na ulici
Trombia Free na ulici
Izvor: SmartLife / Trombia

Možda će vas zanimati

Direktor kompanije Trombia Technologies, Anti Nikanen je izjavio da su autonomna, električna vozila za održavanje ulica toliko tiha, da je moguće koristiti ih noću, kada ima najmanje gužvi na saobraćajnicama. "Za nas je Jätkäsaari idealna lokacija za testiranje vozila u pametnom gradu, jer tu možemo da procenimo ponašanje za mnogo gušće naseljene gradske sredine sa više saobraćaja. Ova oblast je idealna za demonstraciju onoga što se može postići automacijom u urbanim gradskim sredinama."

Kada je Trombia Free u pitanju, pilot će nadgledati nivo buke i efikasnost čistača, kao i šire prednosti i ograničenja. Čistač detektuje prepreke i pešake koji mu se nalaze na putu, ali tokom rada će ga uvek nadgledati pilot.

Trombia Free autonomno vozilo za čišćenje
Izvor: YouTube / Cities Today

Trombia Free vozilo nema apsolutno nikakvu emisiju štetnih gasova

 Vođa projekta ispred grada Helsinkija, Jane Rine izjavio je da je cilj grada da se pronađe najbolje rešenje koje se može dalje koristiti u Finskoj i van nje, dok se istovremeno promoviše posvećenost grada Helsinkija očuvanju životne sredine, kao i kreiranju kvalitetnijeg urbanog okruženja za rezidente.

Trombia Free je prvi električni i autonomni čistač ulica, koji koristi oko 15% struje i samo deo vode u poređenju sa tradicionalnim mašinama za čišćenje ulica.

Izvor: Cities Today

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA