LIČNI VOZAČ ZA 10.000 DINARA MESEČNO: Da li vam ova pretplata deluje povoljno? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LIČNI VOZAČ ZA 10.000 DINARA MESEČNO: Da li vam ova pretplata deluje povoljno?

Umesto da odjednom platite nešto više od milion dinara za opciju da vaš Tesla automobil može sam da vas odvede na zadatu destinaciju, možete plaćati oko 10.000 dinara mesečno.

  Izvor: SmartLife / Tesla

Kada kupujete Tesla automobil imate opciju da kupite takozvani Full Self-Driving paket, odnosno autonomnu vožnju za vaš automobil, i sebe poštedite napornih vožnji, koje onda automobil preuzima na sebe. Ova opcija je do sad koštala 10.000 dolara (oko milion RSD) i radilo se o jednokratnoj naknadi. Kao i svi ostali, Mask je shvatio da je pretplata mnogo bolji način generisanja prihoda, pa je uveo istu za paket za autonomnu vožnju, a nešto slično je najavio i nemački gigant VW.

Napredni FSD sistem

Cena pretplate zavisi od toga koji sistem već imate u svom automobilu. Ako se radi o bazičnom FSD sistemu plaćaćete oko 200 dolara (20.000 RSD), odnosno 100 dolara (10.000 RSD) ako imate napredni FSD sistem.

Možda će vas zanimati

Bazični sistem uključuje osnovne zaštite poput automatskog kočenja u slučaju prevencije nezgode, dok napredni sistem ima automatsko upravljanje, održavanje distance od vozila ispred, pozivanje automobila, automatsko parkiranje i još dosta toga. Sa druge strane pun FSD paket omogućava autonomnu vožnju najvišeg nivoa, sa punom navigacijom po gradu i praćenjem saobraćaja oko sebe. Da bi se izbegle nesreće i negativan publicitet Tesla u svoja nova vozila uvodi kamere unutar kabinekoje će nadgledati vozače i proveravati da li paze u vožnji.

Na prvi pogled, plaćanje 100 do 200 dolara mesečno umesto 10.000 dolara odjednom zvuči sasvim ok, ali kao i svuda, postoji caka. FSD opcija nije dostupna za vozila koja nemaju Hardware 3.0 verziju, a čija nadogradnja košta 1.500 dolara.

Četiri godine vožnje

Prema trenutnoj ceni od 200 dolara, koja odgovara najvećem broju vozila umesto da odjednom platite 10.000 dolara, imaćete nešto više od 4 godine autonomne vožnje ako plaćate mesečnu pretplatu, odnosno manje ako nemate potreban hardver u startu. Prednosti ovog koncepta su što uvek možete da otkažete pretplatu kada ne planirate da koristite auto u narednom periodu, kao i to što plaćate u manjim ratama, umesto da odjednom platite 10.000 dolara.

Možda će vas zanimati

Ono što će se verovatno desiti u budućnosti je da Tesla može da promeni visinu pretplate, i što se u najvećem broju slučajeva dešava, a o čemu ćete biti obavešteni mesec dana ranije, pa onda ceo sistem može biti mnogo manje isplativ. Da li će tako biti u budućnosti ili ne, teško da iko može da vam kaže, ali ukoliko imate potreban hardver, ovo ne deluje kao skupa opcija koja će vam omogućiti znatno opušteniju svakodnevnu vožnju.

Evo kako Tesla vozila prate saobraćaj i omogućavaju autonomnu vožnju.

Autonomna vožnja i najnoviji Tesla FSD sistem
Izvor: YouTube / AI DRVR

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA