HUMANOIDNI ROBOT AMECA: Stvarniji i strašniji od drugih | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HUMANOIDNI ROBOT AMECA: Stvarniji i strašniji od drugih

Roboti sve više podsećaju na ljude, a u tome je najvažnija ekspresija lica – čovek se od drugih bića razlikuje upravo po tome.

 Ameca.jpg Izvor: Smart Life/Engineered Arts

Populacija humanoidnih robota polako raste, budući da Atlas kompanije Boston Dynamics više nije jedini.

San o mašinama koja podsećaju na ljude nije ništa novo, ali su ideje konačno pretočene u stvarnost.

Možda će vas zanimati

Roboti tako sve više podsećaju na ljude, a u tome je najvažnija ekspresija lica – čovek se od drugih bića razlikuje upravo po tome.

Grupi se nedavno pridružio i robot Ameca iz Engineered Arts, a na snimku može da se vidi da je nova mašina realnija od svojih prethodnika.

S realnošću dolazi i strah. Naime mnogo je onih koji tvrde da će upravo roboti biti odgovorni za kraj čovečanstva – preoteće nam poslove, zameniće lekare i rudare, praviće nam društvo umesto prijatelja, rođaka, čak i partnera.

Logično je da ono što liči na ljude , a nije ljudsko, pomalo plaši, posebno ako ima uverljive izraze lica. Na YouTube snimku može da se vidi kako se Ameca budi, te odmah pokazuje zbunjenost i nezadovoljstvo - baš kao i čovek koji protiv svoje volje napušta carstvo snova. Dobro, skoro kao čovek.

robot
Izvor: Smart Life/ Engineered Arts

U pitanju je trenutak kada Ameca po prvi put vidi svoje ruke i noge, pa otvara usta i podiže obrve u znak iznenađenja. Kad shvati da su svi delovi tela koje vidi njeni, robot se osmehne i pruži ruku ka gledaocu kojeg obuzima oduševljenje ili zaprepašćenje, u zavisnosti od toga šta misli o robotima.

Ameca ipak ne može da hoda i da izvodi vratolomije kao roboti kompanije Boston Dynamics, što verovatno znači da se neće uskoro umešati među ljude. Eksperti iz kompanije Engineered Arts kažu da će unekom trenutku dobiti i tu sposobnost, kao i AI elemente, a kreatori su se za sada fokusirali na realističnost tela.

robot
Izvor: Smart Life/ Engineered Arts

Engineered Arts ima još jednog humanoidnog robota po imenu Mesmer, koji je napravljen uz pomoć 3D skenova pravih ljudskih lica, a kako bi dobio što preciznije crte. I on se dobro snalazi s facijalnom ekspresijom, pa je nekima još uverljiviji nego Ameca.

Ovakvi roboti uglavnom služe da zabave posmatrače na različitim događajima, pa ne spadaju u onu grupu koja je napravljena za posebne poslove i koja bi jednog dana mogla da iz nekih zanimanja potisne ljudske radnike.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA