ČOVEK NEMA VIŠE NIKAKVE ŠANSE: Dok se vi nećkate, oni su vam uzeli posao! Sada donose odluke i do 350 puta brže | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČOVEK NEMA VIŠE NIKAKVE ŠANSE: Dok se vi nećkate, oni su vam uzeli posao! Sada donose odluke i do 350 puta brže

Korišćenjem neuronskih mreža roboti koji prenose predmete sada u roku od 80 milisekundi mogu doneti odluku za koje im je pre trebalo - 29 sekundi.

  Izvor: Mondo / YouTube / Charlie Chaplin

Roboti su već zamenili radnike u brojnim fabrikama i skladištima, a u budućnosti dolaze i po druga radna mesta.

U javnosti se vode brojne rasprave šta će to značiti za ljude - dok jedni tvrde da ćemo se moći posvetiti kreativnijim i zanimljivijim poslovima, drugi smatraju kako je za mnoge to samo put u siromaštvo jer, jednom kada ih zamene roboti, teško će ponovno pronaći posao.

Možda će vas zanimati:

Pandemija koronavirusa uveliko je promenila naše živote i navike pa su tako mnogi, u strahu od korone, ali i primorani zbog zaključavanja u prvoj polovini godine, sve više počeli kupovati proizvode putem interneta. Deo online trgovine nije bila spremna na takvu naglu promenu te su imali problema sa neočekivano velikom potražnjom, zbog čega je pritisak na skladišta i na radnike (ali i robote) u njima bio prevelik, prokomentarisao je Ken Goldberg sa Berklija.

On sa svojim timom naučnika sa Berklija radi na razvoju softvera za upravljanje robotskim rukama koje se koriste u skladištima za prenošenje predmeta i njihovo pakiranje u kutije. U razgovoru za medije rekao je kako se takvi roboti mogu kretati brzo, ali ne uvek sigurno te nivo trzaja, odnosno promene ubrzanja robotske ruke znači razliku između uspešnog prebacivanja predmeta od jedne do druge točke i njihovog ispuštanja na pod. Takođe, takvi nagli i brzi trzaji i pokreti robotske ruke mogu uticati i na prebrzo trošenje materijala i skraćivanje njegova životnog veka..

Taj problem Goldberg i njegove kolege uspeli da reše zahvaljujući neuronskih mrežama koje su tokom nekoliko nedelja korišćene za promatranje i proučavanje načina na koji roboti podižu i prenose predmete. Neuronske mreže tokom tog vremena uspele su pronaći najbolje i najučinkovitije kretnje robota sa kojima se vreme njihove reakcije, odnosno izračunavanje kalkulacija za bilo koji scenario korišćenja robotske ruke smanjuje sa dotadašnjih 29 sekundi na samo 80 milisekundi.

Sa tim otkrićem roboti za pakiranje u skladištima sada mogu raditi čak 350 puta brže. Naučnici koji su radili na projektu kažu kako će njihovo otkriće značajno poboljšati učinkovitost u skladištima, a Goldberg smatra kako će se u kratkom roku moći implementirati i primeniti u skladištima na robotima koji trenutno rade na pakiranjima i prenošenju predmeta.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / Zimo.Dnevnik)

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi